kapat
04.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

YAVUZ SEMERCİ


Erol Üçer'e sorun...

Türk gazeteciler peşpeşe soruları patlatıyor"Gazın fiyatını ucuzlatacak mısınız? Türk tarafının gaz talep projeksiyonunun abartılı olduğunu biliyor muydunuz? Rus gazının Türkiye'ye giren her damlasından komisyon geliri elde eden Turusgaz'ı devreden çıkarmayı düşünüyor musunuz?"

Moskova'da görkemli binada gerçekleşen toplantıda arka arkaya sorulan sorular, ses geçirmez odanın duvarlarında yankılanıyor. Gazeteciler Türk firması Gama'nın yaptığı binayı beğenmiş, "uzay üssüne" benzeteni bile var.

Soruların muhatabı ise Gazprom Başkan Yardımcısı Yuri Komarov. Çevirmene fırsat tanıyarak, soruları tane tane yanıtlıyor. Hatta "Eğer Türk tarafı isterse, Turusgaz konusunu görüşür, gerekirse devre dışı bırakırız" diyor.

Samimi konuştuğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Komarov, Turusgaz'da ortağı, vefalı dost Erol Üçer'in şirketi Gama'ya kötülük yapmak ister mi?

Geçmişi hatırlayın.

O günlerde Ruslar, Türkiye'nin doğalgaz isteğini yerine getirmek için şu şartı önü sürdü Ortak bir şirket kuracağız, gazı bu şirket üzerinden satın alacaksınız.

Turusgaz, Gama-Gazprom ortaklığıyla böyle kuruldu. Botaş'ın da ortak edildiği Turusgaz'ın hamiline yazılı yüzde 4 hissesinin ise kime ait olduğu hiçbir zaman öğrenilemedi...

Toplantıya geri dönelim.

Komarov, "Türkiye ihtiyaçtan fazla doğalgaz almış olabilir. Ama dağıtım ve iletim konularında yatırım yapmadığınız için gaz fazlasıyla karşılaştınız" diyerek Türkiye'ye ders veriyor.

Galiba aklı Türk gazetecilerde. Şöyle düşündüğünü sanıyorum

"1992 ve 1993 yıllarında Enerji Bakanlığı koridorlarında, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yakın arkadaşı, yoldaş Üçer'i görmediniz mi? Dönemin Enerji Bakanları Ersin Faralyalı, Veysel Atasoy ile hiç konuşmadınız mı? Şimdi tartışıp durduğunuz, 'Pahalı elektrik satıyor' diye eleştirdiğiniz, Yuvacık ve Birecik projeleriyle (yine ihalesiz alındı) devleti zarara uğrattığını ileri sürdüğünüz Gama, ABD'li Enron ile birlikte o günlerde doğalgaz santral projesini kabul ettiriyordu. Açtığı yoldan Uni-Mar, Doğa ve Ova da girmişti.

Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, ANAP Merkez Binası'nı yapan Gama'nın patronuna "Söyle bakalım Erol, sen Ruslar'ı bilirsin. Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 54'ünü doğalgaza bağlasak iyi olur mu?" diye sormuştur herhalde. Buraya kadar zahmet edip, geldiniz. Üçer ile konuşsanız sorularınıza yanıt bulursunuz."

Eminim, böyle düşündü, Komarov... Komarov'u bilmem ama Üçer mutlaka anılarını yazmalı.

Erol Üçer, Yuvacık, Birecik, Turusgaz, Trakya Elektrik gibi tartışmalı projeleri nasıl gerçekleştirdiğini anlatmalı. Belki, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile İstanbul Teknik Üniversitesi sıralarında başlayan dostluğundan da bahseder. Biz de öğreniriz.

Nasıl olsa TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun pahalı su, pahalı elektrik, pahalı doğalgaz konusunda Üçer'i dinlemeye niyeti yok.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır