kapat
04.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

ABDURRAHMAN YILDIRIM


İlk yarıda faizden kazanıldı 2. yarıda da faizden kazanılacak

Dün açıklanan haziran ayı verileri, 18 yıldan bu yana ilk kez tüketici ve toptan fiyatların ikisinin birden aynı anda düştüğünü ortaya koydu. Bu yıl toptanda yüzde 17 hedefi tutturulamasa bile, tüketicide yüzde 20'lik oranı yakalama açısından bir fırsat doğdu.

Toptan fiyatların mayıs ayında yüzde 0.6 gerilemesinin ardından haziranda da yüzde 1.9 azalmasında döviz kurlarında meydana gelen düşüşler etkili oldu. Dolar ve Euro'nun nisan ayından başlayan düşüşü haziran ayında hız keserek devam etti. Kur nedeniyle ithalatın ucuzlaması ve cazip hale gelmesi mal arzını artırıyor. İhracatçılar için büyük handikap olan kurların düşüşü enflasyon için olumlu sonuçlar doğuruyor.

Başka olumlu bir sonuç da, tüketici fiyatlarının negatife dönüşmesi. Gerçi tüketici fiyatlarının toptan fiyatların üzerinde olma durumu devam ediyor ve arada belli bir makas var. Ancak fiyatların genel düzeyi artmamış, aksine yüzde 0.2 düzeyinde gerilemiş. Perakendeciler ürünlerine zam yapamamış. Bu aynı zamanda talep artışının sürmediğine veya yeterince güçlü olmadığına işaret ediyor. Bu eğilimin büyümeyi sınırlamasına karşılık enflasyonun kontrol altında tutulmasını kolaylaştırdığı bir gerçek.

* Dolar servetleri eritti- Enflasyondan arındırılmış getirilere göre yılın ilk yarısında TL'ye yatırım yapanlar yüksek kazançlar elde etti. En yüksek kazanç yüzde 15'e varan Hazine bonosundan.

Döviz ve altını seçenler yılın ilk yarısında yüzde 23'lere varan azalmayla servetlerinin yaklaşık dörtte birini kaybetti. Borsada ise daha düşük kayıplar söz konusu.

* Alternatif var mı?- Faiz ve özellikle Hazine bonosu yılın ikinci yarısında da yüksek reel getiri sağlamaya en yakın aday. Mevduat faizlerinin, reponun ve B tipi fonların getirilerinin de enflasyonun üzerinde kalması yüksek olasılık. Döviz ve borsa en oynak iki yatırım aracı. En azından yaz ayları için pek umut vermiyor. Sonbahar ve kışa doğru belki.

Kısaca yılın ilk yarısında para Türk Lirası enstrümanlardan ve özellikle bonodan kazanıldı, yılın ikinci yarısı için bugünden görünün başka alternatif de yok.

Bütün sorun ve umut enflasyondaki düşüşün sürmesinde.

* Sonuç- "Bu makas böyle keser, bu yel de böyle eserse, saçtan sakaldan eser kalmayacak" Türk Atasözü

Mesajlarınız için: ayildirim@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır