kapat
04.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Perşembe küskünlüğü

Perşembe günleri olağan görüşme yapmaları gereken Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Tayyip Erdoğan dört haftadır bir araya gelemiyor. Aradaki soğukluğun nedeninin vetolar olduğu ileri sürülüyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her perşembe günü gerçekleşen olağan görüşmelerini dört haftadır yapamıyor. Son altı haftada sadece bir kez görüşmeyi gerçekleştiren Sezer ve Erdoğan, bunun dışında sadece Milli Güvenlik Kurulu toplantısında bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Sezer'in Başbakan Erdoğan ile Çankaya Köşkü'nde perşembe günleri gerçekleştirdiği haftalık olağan görüşme son altı haftada 5 kez yapılamadı. Cumhurbaşkanı Sezer, 29 Mayıs Perşembe günü LÖSEV Başkanı Üstün Ezer ve yabancı konuklarını ağırlarken; Başbakan Erdoğan Meclis Genel Kurulu'nda 6. Uyum Paketi görüşmelerine katıldı.

6 HAFTADA 1 KEZ
Sezer ve Erdoğan, 5 Haziran Perşembe günü olağan görüşmelerini gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Sezer, daha sonraki iki haftada Amasya ve Ukrayna gezileri nedeniyle Başbakan Erdoğan ile haftalık olağan görüşmesini gerçekleştiremedi.

12 Haziran Perşembe günü Amasya'ya giden Cumhurbaşkanı Sezer, Valilik ve Tugay Karargahı'nı ziyaret etti. Sezer, aynı gün Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde Yaşar Çiğdem Çallı resim sergisinin açılışı yaptıktan sonra Atatürk Fotoğrafları sergisini gezdi. "Atatürk ve Bayrağa saygı" kortejinin yürüyüşüne katılan Sezer, Yavuz Selim Meydanı'nda Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat etkinliklerini izledi. 19 Haziran perşembe günü ise Ukrayna gezisini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ile 26 Haziran'da yapılan MGK toplantısının Perşembe gününe denk gelmesi nedeniyle haftalık olağan görüşmesini yapamadı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 2 Temmuz Çarşamba günü gittiği Makedonya'dan bugün (Cuma) döndüğü için bu haftaki görüşme de yapılamadı. Böylece devletin zirvesindeki iki isim, dört haftadır olağan görüşmelerini gerçekleştirememiş oldu.

YOĞUN PROGRAMLAR
Cumhurbaşkanı Sezer, eski Başbakan Abdullah Gül ile haftalık olağan görüşmelerini geleneksel olarak perşembe günleri gerçekleştirmişti. Ancak, bazı haftalar programların çakışması nedeniyle aksamalar meydana gelen olağan görüşmeler önce veya sonra yapılmıştı. 12 Aralık 2002 Perşembe günü gerçekleştirilmesi gereken görüşme, Cumhurbaşkanı Sezer'in programı nedeniyle iki gün önceye yani 10 Aralık Salı gününe alınmıştı. Sezer'in, 19 Aralık Perşembe günü Abdullah Gül ile yapacağı olağan görüşme ise bir gün önce 18 Aralık Çarşamba günü gerçekleşmişti.

NEDENİ ATAMA VE VETOLAR MI?
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile AKP iktidarı arasındaki yasama mücadelesi seçimlerden hemen sonra başladı. 28 Kasım 2002'de güvenoyu alan Abdullah Gül Hükümeti'nin Meclis'ten çıkardığı ilk düzenleme olan anayasa değişiklikleri Çankaya'nın veto engeline takıldı.

Sezer, AKP Hükümetleri döneminde 9 yasayı veto ederken bir çok atama kararnamesinide geri çevirmişti. Gül döneminde, Anayasa değişikliği, Gelir ve Vergi Usul Yasası, Basın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Cezaların Ertelenmesi ve Vergi Affı'nı veto eden Sezer, Erdoğan döneminde ise Zorunlu Emeklilik Yaşı, İş Kanunu, Vergi Barışı ve Orman Arazileri ve 6. Uyum Paketi'nin TMY 8'inci maddesini değiştiren yasayı veto etmişti.

Osman AYDOĞAN - Zübeyir KANDIRA


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır