kapat
04.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Annenin sütü zekaya faydalı

Anne sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Yapılan araştırmalara göre, doğumdan sonraki ilk 6 ay anne sütü içen çocuğun zekası içmeyenlerden 8 puan daha fazla

Anne sütünün yararları saymakla bitmiyor. Bebekleri doğum sonrası bir çok hastalıktan koruyan, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini sağlayan anne sütü zekayı da arttırıyor. Yapılan araştırmalara göre, doğumdan sonraki ilk 6 ay anne sütü ile beslenen çocukların zekası, yeterince anne sütü almayan çocuklara göre 8 puan daha fazla. Yani anne sütü ile beslenen çocuklar, başka besinlerle beslenenlerden daha zeki oluyor.

Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü tarafından "Tek Başına Anne Sütü ile Beslenme Programı" adı altında bir toplantı düzenlendi. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Münip Üstündağ, ilk 6 ay boyunca verilen anne sütünün bir nevi aşı etkisi yarattığını söyledi. Anne sütünün özellikle yeni doğmuş bebekler açısından son derece önem arzettiğini de sözlerine ekleyen Üstündağ, şunları söyledi

"Bu çocukların, ileride anne sütü yerine başka besinlerle beslenen çocuklardan daha zeki olduğu kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalara göre anne sütü ile beslenen çocuklar, beslenmeyenlerden 8 puan daha zekidirler. Bu da anne sütünün ne denli önemli olduğunu çok açık bir biçimde ortaya koyuyor."

Anne sütünün diğer bir özelliğinin de, doğum sonrası bebeklere verilmesi halinde bebekte koruyucu aşı etkisi yaratması olduğunu kaydeden Üstündağ, "Anne sütü ile beslenen bebeklerin savunma mekanizmaları gelişerek her türlü enfeksiyondan korunmalarını sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yeni doğan bebeklere anne sütü verilmesi alışkanlığının Türkiye ortalamasının altında olduğuna da dikkat çeken Münip Üstündağ, "Anne sütü verilmeyen çocuklarda yaşa göre boy ve kilo dengesizliği de meydana geliyor. Yaşa göre doğum sonrası anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda boy kısalığı ortalaması Türkiye genelinde yüzde 10 iken, bölgede bu oran yüzde 30 dolayındadır. Yani Türkiye genelindeki bir çocuk anne sütü ile beslenmemiş ise anne sütü ile beslenen yaşıtlarından yüzde 10 oranında daha kısa, Güneydoğu'da ise yüzde 30 oranında daha kısa kalmaktadır" diye konuştu.

Bölgede anne sütünün yeterli oranda kullanılmadığının bilimsel olarak ortaya çıkarıldığını da sözlerine ekleyen Üstündağ, sözlerini şöyle tamamladı

"Diyarbakır'ı pilot bölge olarak seçtik ve anne sütünü bölgeye yaymak için toplantılar gerçekleştireceğiz. Yıllar önce mamayı Avrupa, Türkiye'ye soktu. Ancak daha sonra yaptıkları araştırma sonucunda anne sütünün daha yararlı olduğunu belirleyip yeniden doğaya döndüler. Şu anda Avrupa'da anne sütü kullanımı yüzde 90 seviyelerine yükselmiş durumdadır."

Atilla KORKMAZ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır