kapat
04.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Kırgızistan'da son zirveyi yaptı

Deneyimli dağcılardan Uğur Uluocak, Alaarcha Dağı'na tırmanırken emniyet almayınca kayadan yuvarlandı

Yüksek irtifa dağcılığı denince Türkiye'de akla gelen birkaç isimden biri sayılan Uğur Uluocak beklenmedik bir kaza ile 41 yaşında hayata gözlerini yumdu. Uluocak, geçtiğimiz günlerde Atlas Dergisi adına Kırgızistan'ın başkenti Bişkek yakınlarındaki Alaarcha Dağı'na 3 kişilik ekiple tırmananışa başlamıştı. Dağın kolay sayılabilecek kaya tırmanış rotasından ilerlerken emniyet alma gereği duymayan Uluocak, tutunduğu kayanın aniden kopması sonucu aşağı yuvarlandı. Tırmanış arkadaşları Haldun Ülkenli ve Alper Işın Dural, Uluocak'ın yanına indiklerinde ölümü tespit etti. İki dağcı Kırgız yetkililere ve Atlas dergisine haber verdi.

CESEDİ HALA DAĞDA
Ancak Uluocak'ın cesedini Alaarcha dağının eteğinden almak mümkün olmadı. Atlas yetkilileri cesedin alınması için mutlaka helikopter gerektiğini, Kırgız bürokrasisi yüzünden bunun gerçekleşemediğini ancak çalışmaların büyük bir hızla sürdürüldüğünü belirttiler. Uluocak'ın tırmanış arkadaşları Haldun Ülkenli ve Alper Işın Dural hala Uğur Uluocak'ın cesedinin yanında bekliyorlar.

Son 5 yıldır çeşitli doğa dergilerine fotoğraflar çeken Uluocak aynı zamanda makina mühendisi ve Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi'nde araştırma görevlisi olarak çalışıyordu. İTÜ Dağcılık Kulübü'nde eğitmenlik de yapan olan 41 yaşındaki Uluocak tam 15 yıldır dağcılıkla uğraşıyordu.

Türkiye'nin en ünlü dağcılık kulüplerinden Anadolu Dağcılık Birliği üyesi olarak Türkiye'deki tüm ünlü zirvelere tırmanan Uluocak daha sonra rotasını Dünya dağlarına çevirmişti. İlk olarak Kırgızistan'ın 7134 metrelik Lenin dağına tırmanan 2 Türk dağcıdan biri olan Uluocak, daha sonra Avrupa'nın en yüksek dağı Kafkasyadaki Elbrus Dağına tırmandı.

ZİRVELERİN ADAMI
Tibet ve Nepal arasında bulunan 8000 metrelik Cho Oyu zirvesine tek başına ulaşmayı başaran ve bir Türk dağcının yaptığı en yüksek solo tırmanış rekoru kıran Uluocak, 8000 metrenin üzerindeki Shisha Pangma va Annapurna dağlarına da tırmanmıştı. Uluocak'ın en büyük ideali kitap yazmaktı.

Cenk ERTEKİN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır