kapat
04.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

TL ihtiyacı dolar bozdurdu

Hazine'nin temmuz ayının en yüklü iç borç ödemesini gerçekleştirmek için açtığı ihaleye rekor talebin gelmesi üzerine piyasada Türk Lirası sıkışıklığı başgösterdi.

Merkez Bankası'nın gecelik faizleri 38.9'a kadar yükselirken, dövizde çözülmenin artmasıyla dolar 1 milyon 395 bin liraya kadar düştü. Dolar son olarak 2002 yılının Mayıs ayında bu seviyelerde seyrediyordu.

Hazine önceki gün piyasaya 5.4 katrilyon liralık itfa yaptı. Ancak piyasa Hazine'ye 6.3 katrilyon lira götürüp bono aldı. Piyasada Türk Lirası sıkışıklığının başgöstermesi de bundan sonra başladı. Son olarak benzer bir hareket haziran ayı ortasında da yaşanmıştı. Merkez Bankası TL'ye ihtiyacı olanların dolar bozdurması üzerine kurlardaki sert düşüşü 2 ayrı müdahale ile dizginleyebilmişti.

Bu arada İmar Bankası'nın yönetiminin BDDK tarafından değiştirilmesine soğukkanlılıkla yaklaşan piyasalar gelişmeleri izlemekle yetindi. Faiz piyasalarında 7 Temmuz 2004 tarihli kağıtlarda faiz yüzde 51.8'de kaldı. Borsada ise enflasyon rakamlarının beklentiler doğrultusunda çıkması yatay seyri destekledi. Endeks gün sonunda sadece 35 puan artarak günü 10 bin 726 puandan kapattı.

Bu arada Merkez Bankası Ödemeler Dengesi Nisan ayı raporunu açıkladı. Rapora göre, 2003 yılı Ocak-Nisan dönemi itibariyle Euro'nun dolara göre değer kazanmasının dış ticaret dengesi üzerindeki net etkisi dış açığı artırıcı yönde oldu.

Rapora göre, bu dönemde, ihracat ve ithalattaki artışın sırasıyla 1 milyar 336 milyon dolar ve 1 milyar 422 milyon dolar tutarındaki kısmı parite etkisinden kaynaklandı. Böylelikle bu dönemde dış ticaret açığında söz konusu parite etkisi dolayısıyla 86 milyon dolar kadar artış kaydedildi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır