kapat
04.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Yuvacık, Göknel'i bile isyan ettirdi!

İSKİ eski Genel Müdürü Göknel, döneminde gündeme gelen projeye pahalı olduğu için karşı çıktığını, bu yüzden baskı gördüğünü belirtti

İSKİ skandalının baş aktörü İSKİ eski Genel Müdürü Ergun Göknel, TBMM İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi Araştırma Komisyonu'na mektup göndererek, Yuvacık Barajı'nda devletin zarara uğratıldığını itiraf etti.

Göknel, Komisyon Başkanı Muzaffer Baştopçu'ya önceki gün gönderdiği mektupta, görevde olduğu dönemde barajın yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle yapılmasına karşı çıktığını ve su alım anlaşmasını imzalamadığını açıkladı. Projeye karşı çıktığı için siyasilerden baskı gördüğünü söyleyen Göknel, "Görevden ayrılınca dönemin Bakanı Yıldırım Aktuna, projeyi imzaladı" dedi.

DEVLET ZARAR ETTİ
Göknel, mektubunda, Yuvacık Barajı'yla devletin milyonlarca dolar fazla ödeme yapmak zorunda bırakıldığını kaydetti. "Gerçekler er geç meydana çıkar" diyen Göknel, 12 Ekim 1992 tarihinde Başbakanlık ve Hazine Müsteşarlıklarını projeye karşı uyardığını belirtti. Göknel, "Sağlanacak suyun pahalılığı ve koşullarının ekonomik olmaması dolayısıyla, YİD yöntemiyle yapılmasına karşı olduğumuz Yuvacık Barajı'nda, İstanbul'a yılda 100 milyon metreküp su getirilmesi projesi ile ilgili sözleşme, Genel Müdür olduğum sürede İSKİ karşı geldiği için imzalanamamıştı" dedi.

Projenin YİD metoduyla yapılmasına karşı çıktıklarını anlatan Göknel, GAMA ve GÜRİŞ firmalarının kendisiyle görüştüklerini, 10 yıl alım garantili suya 2.4 dolar istediklerini belirtti. Göknel, "Su fiyatını 1.2 dolara kadar indirdiler. 1992 yılında İSKİ'nin kente verdiği suyun maliyeti 0.65 dolardı" dedi.

YAZI BİLE VERDİK
Görüşmelerin sonuna kadar alım anlaşmasının ancak yönetim kurulu kararı ile yapılabileceğini belirttiklerini anlatan Göknel, "İstek üzerine kendilerine bu anlamda bir yazı da verildi. Yazının anlaşma özelliği yoktu. Suyun maliyetindeki büyük fark ve kullanılmasa da bedelin ödenecek olması nedeniyle görüşmelere son verdik" dedi.

'250 milyon $ pahalı yapıldı'
Göknel, 100 milyon dolarlık projenin, YİD yöntemiyle kredi faizleri ve diğer idari masrafları hariç 350 milyon dolara tamamlandığını belirtti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkanlığı döneminde anlaşmayı imzalamamasına destek veren Göknel, "Çünkü suyun çok yüksek fiyatla İSKİ'ye satışı dışında, en önemli maddesi, her yıl alınması zorunlu olan 100 milyon metreküp suyun bedelinin kullanılmasa da ödenecek olmasıydı" dedi.

Fatih ATİK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır