kapat
29.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

THY'de direniş var

Türk Hava Yolları'nda toplu iş sözleşmesinin altı aydır imzalanmaması nedeniyle, personel işleri yavaşlatma eylemine gitti. Kuyruklar uzadı, uçaklar rötarlı kalkıyor

Başta biniş bankoları olmak üzere bilet satış ve rezervasyon birimlerinde çalışan THY personelinin eyleme katılmasıyla işlem yaptırmak isteyenler dakikalarca beklemek zorunda kalıyor. Son günlerde işlemler yapılırken ağırdan alınması ve personelin çalışma saatini dinlenerek geçirmesi, zincirleme olarak Atatürk Havalimanı'nda kuyrukların oluşmasına neden olmaya başladı.

Toplu iş sözleşmeleri imzalanmayan Türk Hava Yolları çalışanlarının iş yavaşlatması Atatürk Havalimanı'nda yolcu kuyruklarını beraberinde getirdi. Özellikle iç hatlar terminalinde yaz sezonunun gelmesiyle artan yolcu yoğunluğuna bir de iş yavaşlatma eylemi eklenince uzun kuyruklarda zaman zaman kavgalara varan tartışmaların yaşanmasına da neden oldu.

Telefonla başlıyor
Pasif eylem yapan THY çalışanları, biniş işlemlerini ağırdan alınca yolcuların uçağa alınma işlemleri geç başlıyor. Eylem, telefonla rezervasyon yaparken başlıyor. THY'nin rezervasyon merkezini arayanlar dakikalarca telefonda karşılarına çıkan bir görevli arıyorlar. Uzun beklemenin ardından karşılarına çıkan THY görevlileri zaman zaman yolculara sistemde arıza olduğunu söyleyip işlem yapmıyorlar.

Rezervasyonlarını yaptırıp Atatürk Havalimanı'ndan bilet almak isteyenler de, yine pasif eylem yapan çalışanlar tarafından mağdur ediliyor. Bilet satış ofislerinin önünden bugünlerde kuyruklar eksik olmuyor. Onlarca bankonun bulunduğu bilet satış ofisinde çoğu zaman iki personel çalışıyor. Hiçbir yetkilinin ilgilenmediği, özellikle iç hatlar satış bankolarında beklettiği yolculara THY uçak kaçırtıyor.

İç hatlar en kötü olanı
Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali, THY eylemleri nedeniyle güvenlik görevlilerini de bunaltmış durumda. Bilet satış bankolarının büyük bölümünü kapalı tutan THY'ye tepkiler, giderek artıyor. İşlemlerin geç yapılması nedeniyle yolcular güvenlik kapılarında da izdihama neden oluyor. Dış hatlarda da yapılan pasif direniş nedeniyle yolcular birçok bilet satış bankosunda kapalı panosuyla karşılaşıyorlar.

Gurbetçiler tepkili
Bilet almak için girdiği kuyrukta işlem yapan görevlinin neredeyse kendisine kızacağını belirten gurbetçi Ahmet Zeki Şahin, bu tip pasif direnişlerin yarardan çok zarar getireceğini söyledi.

Şahin, "Bilet almak için girdiğim bilet satış bankolarının büyük bir kısmı kapalı. Görevli sayısı az olduğu için insanlar kuyruklarda beklemek zorunda bırakılıyor. Biz Türk olarak yine de bekleriz ama bunları yabancılara nasıl anlatırız" diyerek tepkisini dile getirdi.

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Pasif direnişin olmadığını ifade eden Ayçin, yönetimle anlaşmayı umut ettiklerini belirtti.

Gökhan ARTAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır