kapat
29.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Oxford'u bile sollayan anaokulu: TED

Dünyanın en pahalı anaokulu sınıfı Türkiye'de açıldı. TED Ankara Koleji'nde yıllık ücret tam 24 milyar lira. Bu fiyat, dünyanın en ünlü üniversitesi Oxford'un bir yılına bedel

Bugüne kadar birçok siyasetçi, sanatçı ve işadamı yetiştiren ünlü TED Ankara Koleji, dudak uçuklatan fiyatıyla gündeme geldi. TED Ankara Koleji Vakfı bünyesinde açılan anasınıfının yıllık ücreti, dünyanın bir numaralı üniversitelerinden olan Oxford ile aynı. TED Ankara Koleji'nin fiyatı tam 24 milyar lira. 5 ve 6 yaş grubu çocukların kayıt olabildiği anaokuluna şimdiden 81 başvuru yapıldı.

İLKOKULA KURASIZ GEÇİŞ
Okul yetkilileri, 1998 doğumlu çocukların alınacağı anaokulunun yıllık ücretinin bu kadar yüksek oluşunu yine çocuklar için harcadıkları paraya bağlıyor. TED Ankara Koleji Vakfı Genel Müdürü Süha Günel, TED'e geçiş için yapılan ilköğretim ara sınavları için hemen hemen bu kadar para harcandığını söyledi.

Bu kadar para veren bir velinin çocuğu, ana sınıfına kayıt yaptırdığı takdirde kuraya girmeden ilköğretime devam ediyor. TED mezunu olanların çocuklarından ise yıllık ücretin yarısı kadar para alınıyor. TED'in anaokulunda Hacettepe ve Ankara üniversitelerinin Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü mezunları çocuklara eğitim veriyor. Dil eğitimi ise yabancı uyruklu öğretmenler tarafından sağlanıyor. Anaokulu kayıtları halen devam ediyor.

24 MİLYARI OLAN GELSİN
Genel Müdür Süha Günel, "24 milyarı ben istemiyorum, 24 milyarı verebilen varsa gelsin diyorum" diyerek mezunlarının talebi doğrultusunda anasınıfı açmaya karar verdiklerini söyledi. Günel, "Benim esas hedefim kendi mezunlarım. 25 bin mezunum var. Zaten bu anasınıflarını açmamızın nedeni mezunlarımızdan gelen talep. Şu ana kadar 81 başvuru yapıldı, bunların sadece 22'si TED mezunu veliler değil. Kendi mezunlarımıza yüzde 50 indirim yapıyoruz" diye konuştu.

Fiyat konusunda karşılaştırmak için Oxford ya da Harvard Üniversitesi'ne gitmeye gerek olmadığını belirten Günel, "Türkiye'de birçok okulda el altından bağış adına alınan çok yüksek miktarda para dönüyor.

Bilkent Üniversitesi 12 milyar 500 milyon TL ücret istiyor. Ben bağış adı altında hiçbir şey istemiyorum. Sadece bir fiyat belirledik ve bunun dışında hiçbir para talep etmiyoruz. Sakladığımız hiçbir şey yok" dedi.

İstanbul TED yaklaşamadı...
TED İstanbul Koleji 5 yıl önce kurulan bir okul. TED Ankara ile arasında fiyat bakımından uçurum var. Kolejin anaokulu sınıfları yıllık ücreti 10 milyar 670 milyon lira. TED İstanbul Koleji'nde ilköğretim okulunun 5. sınıfına kadar olan dönemi için velilerden 11 milyar 606 milyon, lise için 12 milyar 146 milyon lira alınıyor. TED İstanbul Koleji Beykoz'daki Acarkent içinde kurulu. Anasınıfına 5 ve 6 yaş grubu çocuklar kabul ediliyor ve dersler 14-17 kişilik sınıflarda işleniyor. Okulda toplam 110 çocuk eğitim görüyor. Eğitim 08.30-16.00 saatleri arasında veriliyor. Her sınıfa biri asil, diğeri de yardımcı olmak üzere iki öğretmen giriyor. Haftada 10 saat İngilizce, 16 yabancı öğretmen tarafından veriliyor. Yıl boyunca çocuklar kendi seçtikleri dallardan birinde spor yapıyor. Buz pateni, bale, müzik, drama, satranç, tiyatro dersleri branş öğretmenleri tarafından veriliyor. Branş dersleri işlenirken sınıf öğretmenlerinden biri de derslere eşlik ediyor.

NASIL EĞİTİM VERİYORLAR?
Dersler 'görerek ve yaşayarak' tanımlanan etkin öğrenme metodu izlenerek yapılıyor. Örneğin ekmek konusunun ele alındığı yapımı ve faydalarının anlatıldığı ders çocukların ekmek fabrikasında ekmeğin nasıl yapıldığını görmeleri ile devam ediyor. Yıl süresince müzeler ziyaret ediliyor. Ayda en en az bir kez bir müze ziyaret ediliyor, iki kez tiyatroya gidiliyor.

Çarşamba günleri ise çocuklar için kıyafette serbest gün. Haftanın diğer günleri okul üniformalarını giyen çocuklar çarşamba günleri istedikleri kıyafeti giymekte serbest oluyorlar.

Özkan GÜVEN - İnci DÖNDAŞ - PERVİN KAPLAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır