kapat
29.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Umuda temel attık

SABAH verdiği sözü tutup Bingöl'de yeni okulun temelini attı 1 Mayıs'ta Bingöl'de yaşanan 6.4 şiddetindeki deprem Çeltiksuyu İlköğretim Okulu'nu yerle bir etmiştii. SABAH da 85 öğrenci ve bir öğretmene mezar olan okulun yerine yenisini yapma sözü vermişti

Bingöl'de, 1 Mayıs günü saat 03.27'de olan 6.4 şiddetindeki deprem, Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nu yerle bir etmiş, enkaz altında kalarak ölen 85 öğrenci ile bir öğretmen ise Türkiye'yi yüreğinden vurup vicdan azabı olmuştu. Neden hep okullar yıkılıyordu? Neden hep bebelerimiz ölüyordu? Bir gün biri çıkıp sağlam bir okulun temelini atmayacak mıydı?

İşte SABAH o zaman çıkıp bir söz verdi. Sağlam okullar için ilk adımı atacaktı...

Bir öğretmenlerini ve arkadaşlarını kaybedip, okulsuz kalan Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun öğrencilerine yepyeni ve çok sağlam bir okul hediye edecekti.

KOLLAR HEMEN SIVANDI
İl genelinde 177 cana mal olan depremle yıkılarak hafızalara kazınan okul enkazındaki görüntülerin bir daha yaşanmaması, öğrencilerin eğitim ve öğrenimlerini daha güvenli ve modern binalarda sürdürebilmeleri için SABAH kolları sıvadı.

Yerle bir olan Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun yerine yapılacak yeni okulun olası yeni depremlerden etkilenmemesi için zaman geçirilmeden zemin etüd çalışmaları başlatıldı.

Bu arada, depremin üzerinden bir hafta bile geçmeden hazırlıkları yapan SABAH yetkilileri ile Bingöl Valiliği arasında Çeltiksuyu YİBO'nun yerine yeni bir okul yapılması için gerekli protokol imzalandı. Protokolün imzalanmasının ardından Bingöl Valiliği zemin etüd çalışmalarını tamamlayarak, okulun yapılacağı en sağlam yeri belirledi.

UMUDA İLK HARÇ
Sonunda beklenen gün geldi ve SABAH'ın yaptıracağı okulun temeli dün düzenlenen bir törenle atıldı. Bingöl'de kanayan yaraların sarıldığı, arkadaş hasretiyle kavrulan minik yüreklere umudun aşılandığı törene SABAH Gazetesi yöneticileri tam kadro katıldı.

Öğrencilerin ve velilerin izlediği törende ilk konuşmayı Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Gamsız yaptı. Gamsız, Çeltiksuyu İlköğretim Okulu'nun Bingöl depremi sırasında felaketi en acı şekilde yaşayan yer olduğunu belirterek "Bu acılı günümüzde SABAH yöneticileri Çeltiksuyu YİBO'yu yeniden inşa edeceklerini bildirerek ilk umut kıvılcımını yaktı" dedi.

KİRLİLİĞİ GÖSTERİYOR
SABAH Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ergun Babahan ise 85 öğrenci ve bir öğretmene mezar olan Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Okulu enkazının, devam eden ceza davası nedeniyle hala kaldırılmadığını belirterek, "Bir zamanlar yaşanan kirliliklerin hatırlanması için bu enkazın süresiz olarak burada kalması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Babahan'ın konuşmasından sonra Bingöl Valisi Hüseyin Avni Coş söz aldı. Depremde en çok kayıp verilen mekanın 85 öğrenci ve bir öğretmenin yaşamını yitirdiği Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu olduğunu hatırlatan Vali Coş, bu acının ilk olmadığını, 1971 yılında meydana gelen depremde de 55 kız öğrencinin enkaz altında kaldığını söyledi. Coş sözlerini şöyle sürdürdü

'ÖRNEK OLSUN'
"1 Mayıs depreminde 23 okulumuz ya yıkıldı ya da ağır hasarlı duruma geldi. Bundan eğitim altyapımız olumsuz yönde etkilendi. Kaybettiğimiz okulların bir an önce yapılması, özellikle yeni eğitim ve öğretim yılına yetiştirilmesi için çok süratli ve seri bir şekilde hareket edilmesi gerekmektedir. Bunun için de Kamu İhale Kanunu'nun prosedürlerinin bir kenara bırakılarak, hayırsever kişi ve kuruluşların öncülüğünde, onların finansmanı üstlenmesi ile harekete geçilmesi gerekiyor. Merkez Yayın Grubu, eğitim konusundaki ihtiyaçları süratle tespit etti. Ve bizim depremin acılarıyla, özellikle felaketzedelerin günlük işleriyle ilgilendiğimiz bir günde bize moral verecek şekilde; Çeltiksuyu okulunun yeniden inşaası konusunda yardımcı olacaklarını müjdelediler. Umuyorum bu ülkemizin diğer hayırsever kuruşlarına da örnek olur."

250 öğrenci yatılı okuyacak
180 erkek ve 70 kız öğrencinin yatılı, 230 öğrencinin gidiş gelişli olmak üzere 480 öğrencinin okuyacağı 18 derslikli yeni okul 2003-2004 eğitim ve öğretim yılına yetiştirilecek. Okulun internet ve bilgisayar altyapısını Superonline gerçekleştirecek. Eski okul 12 derslikli, 200'ü yatılı olmak üzere toplam 408 öğrenci kapasiteliydi.

Çocuklar ne dedİ?

'Artık hiç korkmayız'
6. sınıf öğrencisi Mehmet Çalbay Bir daha yıkılır diye okula gitmem diyordum. Ama Sabah'ın yapacağı okulun sağlam olacağına ve depremde kolay kolay yıkılmayacağına inanıyorum. Artık rahatlıkla eğitimimi sürdürebileceğim.

2. sınıf öğrencisi Erdal Erdoğan Okulu sağlam yapacaklarına inanıyorum. Deprem olsa da altında kalıp, ölmeyeceğiz.

7. sınıf öğrencisi Melahat Gözkaman Eskiyi hatırlamak istemiyorum. O an çok kötüydü. Ama okulumuzu sağlam yapıyorlar. Artık korkmadan derslerimize gireceğiz. Yatarken de korkumuz olmayacak. Sabah'a teşekkür ediyorum.

'Enkaz, ibret olması için yerinde kalsın'
SABAH Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ergun Babahan, okul yaptırma kararının nasıl alındığını şöyle anlattı

"Öncelikle sizlere başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yıkılan okulun enkazı ceza davası sürdüğü için ortadan tam olarak kaldırılmamış. Aslında bu enkazın belki de hiçbir zaman kaldırılmaması, bir zamanlar yaşanan kirliliklerin, Türkiye'de yapılan işlerin göstergesi olarak süresiz olarak burada kalması gerekiyor. Bu okul durdukça bundan böyle devletin, hükümetin, müteahhitlerin bu tip işlere girişmemesi belki bir ölçüde sağlanabilir. Biz depremi ve Çeltiksuyu'nda kardeşlerimizin öldüğünü duyunca burada ne yapabileceğimizi düşündük. Hatırımıza burada yıkılan okulu yeniden inşa etme projesi geldi.

Sayın Vali bu konuya çok sıcak yaklaştı. Hızla hareket ettik. Sözleşmeleri imzaladık ve bugün huzurunuzdayız. İnşallah 3 ay gibi kısa bir süre içerisinde anne ve babaların yavrularını gözleri arkada kalmadan yollayabilecekleri okul, bu acıyı yaşayan çocukların korku duymadan yatabilecekleri bir okul ve yurt binasını tamamlayacağız. Dileriz bundan böyle SABAH Grubu'nun yapacağı okul böyle acılar, böyle felaketler yaşanmadan gerçekleşir. Bu tür çalışmaların imkanı olan diğer kuruluşlarca takip edilmesini diliyorum. Yeni okulun Bingöl'e, çocuklarımıza hayırlı olmasını diliyorum."

ÇOCUK HER YERDE ÇOCUK
SABAH Gazetesi Genel Yayın Danışmanı Şule Talu ve Magazin Müdürü Şengül Balıksırtı tören alanında bulunan çocuklarla özel olarak ilgilendi. Uzun süre çocuklarla sohbet eden Talu ve Balıksırtı çocuklara beraberlerinde getirdikleri kitaplardan dağıttı.

Depremde pansiyon enkazından sağ olarak çıkarılan öğrencilerden biri olan Pınar Erdoğan da Talu ve Balıksırtı'nın verdiği hediyeler ve gösterdikleri ilgi ile mutlu oldu. Pınar, "İlimizdeki okulların tümü zarar gördü. Arkadaşlarımız o okullarda okumak zorunda kalacak. SABAH gibi başkalarının da gelip Bingöl'de okul yapmasını istiyoruz" diyerek duygularını ifade etti.

Mutluluğumuzu kimler paylaştı?
SABAH Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ergun Babahan, SABAH Gazetesi Başkan Yardımcısı Önay Bilgin, atv Haber Genel Yayın Müdürü ve SABAH Köşe Yazarı Mehmet Tezkan, SABAH Genel Yayın Danışmanı Şule Talu, BBD Genel Müdürü Ömer Erdem, SABAH çizeri Salih Memecan, SABAH Magazin Müdürü Şengül Balıksırtı, SABAH Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya, A Takımı programının yapımcısı Savaş Ay, Yener Kepekçi ve Feridun Çelikmen törende hazır bulundu. Törene Elazığ Valisi Osman Aydın, Muş Valisi Yıldırım Kartal ve Bingöl Valisi Hüseyin Avni Coş ile Bingöl Belediye Başkanı Feyzullah Arslan ile daire müdürleri, vatandaş ve öğrenciler katıldı.

Müteahhit hâlâ bulunamadı
Bingöl'de 1 Mayıs gecesi meydana gelen depremde 177 kişi hayatını kaybetmiş, 520 kişi de yaralanmıştı. 17 saniye süren, merkez üssü Bingöl'ün 15 kilometre kuzeydoğusu olarak saptanan depremin en çok hasar verdiği yer ise Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu olmuştu. 4 katlı pansiyon binası çöken, dersliklerin ve yemekhanenin bulunduğu binaların ise ağır hasar gördüğü okulda o gece 198 öğrenci ve iki nöbetçi öğretmen kalıyordu.

Korkunç bir gürültüyle çöken binanın enkazından öğrencilerin 114'ü ve bir öğretmen ilk etapta kurtarıldı. 84 öğrenci ve öğretmen Serkan Akyaz sağ çıkamazken, yaralı çıkarılan bir öğrenci depremden 22 gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Ölüm okuluna dönüşen Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nu yapan ve dehşet gecesinden sonra kayıplara karışan Bozkuş İnşaat'ın sahibi müteahhit Şeref Bozkuş hakkında dava açıldı. Bozkuş, halen gıyabi tutuklu olarak aranıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır