kapat
29.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Şirket iflası zorlaşıyor

Türkiye'nin son dönemde yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle çok sayıda şirketin borçlarını ödeyemeyip iflas etmesi hükümeti harekete geçirdi.

İcra İflas Yasası Tasarısı kapsamında, holdinglere uygulanan İstanbul Yaklaşımı tarzında bir model KOBİ'ler ve diğer küçük şirketler için de öngörüldü. IMF ve Dünya Bankası'nın isteği doğrultusunda tasarıya eklenen hükümlerle iflas noktasına gelen şirketlere, alacaklılarının yüzde 51'i ile anlaşması koşulu ve mahkeme kararı ile borçlarının yeniden yapılandırılması olanağı sağlandı.

TBMM Adalet Komisyonu tarafından İcra İflas Yasa Tasarısı için oluşturulan alt komisyon çalışmalarını tamamlayıp raporunu sundu. Adalet Komisyonu önümüzdeki günlerde tasarıyı ele alıp, alt komisyonun önerileri doğrultusunda değişiklikler yapacak ve Genel Kurul gündemine indirecek.

Alt komisyonun tasarıya eklediği en önemli değişiklik, İstanbul Yaklaşımı tarzında bir modelin KOBİ'ler ve diğer küçük şirketler için de uygulanması oldu. Maddenin tasarıya, IMF ve Dünya Bankası'nın istediği doğrultusunda eklendiği öğrenildi. Alt komisyon tarafından eklenen maddeye göre, alacaklıların yüzde 51'i ile anlaşmak koşuluyla iflas noktasına gelen bir şirket borçlarının yeniden yapılandırılması için mahkemeye başvuracak. Mahkeme bu talebi uygun görürse, belirlenen sürede geri ödeme koşuluyla borçları yeniden yapılandırılacak. Borçları yeniden yapılandırılan şirket, kredi alabilecek, malları da haczedilemeyecek.

Şirket sahiplerinin bu sürede şahsi mallarını kaçırmasını önleyecek hükümler de yasada yer alacak.

Alt komisyon, icra satışları sırasında malın yüzde 50 değerini bulması halinde satılmasına ilişkin oranı yüzde 60'a yükseltti. Bu arada, tasarının mevcut halinde işletmenin borcunu ödeyebilmesi için "işletmeyi çalıştırabilme ve çalışan işletmenin gelirleriyle borcunu ödeyebilme yeterliliğini gösteren projeleri hakime sunması, bunun kabul görmesi halinde iflasın ertelenmesine ilişkin hükümler de bulunuyor.

Zübeyde YALÇIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır