kapat
29.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Aria-Aycell evliliği için "başlık parası" isteniyor

Aria ve Aycell'in evlilik planı son aşamaya geldi. Aria, Aycell'e birleşerek Türk pazarında büyüme stratejisini devam ettirecek

Türkiye'nin üçüncü ve dördüncü GSM operatörleri Aria ve Aycell'in evlilik planı son aşamaya geldi.

Cep telefonu abonelerine serbest dolaşım izni verilmediği ve diğer GSM şirketlerinin altyapısını kullandırmadığı gerekçesiyle uluslararası tahkime giden Aria, Aycell'e birleşerek Türk pazarında büyüme stratejisini devam ettirecek. İki şirketin birleşmesinin en önemli bölümünü ise şirket sermayesinin kamu tarafından karşılanması oluşturacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "tüccar siyaset" olarak tanımladığı model, ilk olarak, Türkiye-İtalya ticari ilişkilerinde uygulandı. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, son Ankara seyahatinde Telekom İtalia Mobil'in ortak olduğu Aria ve Bolu tünelini yapan İtalyan inşaat şirketi Astaldi için devreye girdi. Erdoğan-Berlusconi görüşmesinden Aria ile Aycell'in nikahı ve Astaldi'ye inşaata devam kararı çıktı.

KDV'si ile birlikte 3 milyar doları aşkın yabancı sermaye getiren ancak cep telefonu pazarında istediği gibi gelişme gösteremeyen Aria ile yıllık zararı 500 trilyon lirayı aşan Aycell'in evlilik prosedürü şöyle işleyecek

Üste para verilecek
* Aria ve Aycell lisanslarını iade edecekler.

* Aria ve Aycell ortaklığı ile yeni şirket kurulacak.

* Yeni şirketin yüzde 40'ı İtalyanlar'ın, yüzde 40'ı İş Bankası'nın yüzde 20'si de Telekom'un olacak.

* Yeni şirkete, iade edilen lisans bedeli karşılığında Telekomünikasyon Kurumu'ndan sermaye sağlanacak. Bu tutarın 250-500 milyon dolar civarında olması bekleniyor ve pazarlıklar sürüyor.

* Ortak şirket yeniden lisans alacak.

* Yeni lisans sonrası 0 555 Aria ve 0 505 Aycell numaralarının tekrar kullanım hakkı istenecek.

* Yeni şirket, Aria'nın bireysel müşterideki 0 555 pazarını, 0 505'te Aycell'in kurumsal müşteri pazarını genişletecek şekilde işbirliği yapacak.

* Yeni şirket, aynı merkezlere kurduğu baz istasyonları sökerek, Anadolu'nun değişik yerlerine aktaracak ve iletişim ağını genişletecek.

* Aycell, zarar eden ve yatırım yapmak için bürokratik aşamalarla boğuşan şirket kimliğinden kurtulurken, bu işbirliği, Telekom özelleştirmesinde de İtalyan şirketine göreceli üstünlük sağlayacak.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır