kapat
29.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Telekomda kontör bilgide donanım önde

İnterpro'nun İlk 500 Bilişim Şirketi araştırmasında Telekomda kontörlü hat, bilgi teknolojilerinde donanım satışı gelirlirleri öne çıktığı görülüyor

İnterpro tarafından hazırlanan "İlk 500 Bilişim Şirketi" araştırması sektörün oldukça sığ bir pazara sahip olduğunu ortaya koyuyor. Üstelik bu şirketlerin birbirlerine yaptıkları satışlar da dahil edildiğinde pazarın derinleşmekten ne kadar uzak olduğu görülüyor. Yüzde 11.8 büyüyen sektörün farklı alanlarda teşvik edilmesi şart. Çünkü bilişim sektöründeki hızlı büyüme diğer sektörleri de doğrudan etkiliyor. Artık hemen her sektörde farklı bir katma değer üretmenin yolu bilişim teknolojilerini kullanmaktan geçiyor.

Türk Telekom geniş altyapı olanakları ve tekel konumuna rağmen sadece 10 yıldır mobil telefon pazarında olan Turkcell'in yüzde 50'si kadar büyüklüğe sahip. İşin ilginç tarafı çalışan başına üretilen gelire bakıldığında yönetim felsefesi değiştirilmediğinde Türk Telekom'un rekabette ne kadar zorlanacağı görülüyor. Ancak burada şirketlerin değerini belirleyen en önemli unsur abone başına elde ettikleri gelir. Şirketleri bu açıdan da değerlendirmek gerekiyor. Diğer taraftan mobil telefon pazarına bakıldığında kontörlü hatların kullanımının A-tel gibi durumu önceden kavrayarak yatırım yapan şirketlere yaradığı görülüyor. Yaklaşık 4 milyar dolar yatırım yaparak pazara giren İş-Tim'in tahmini cirosu 100 milyon doları bulmuyor. Mobil telefon dağıtıcısı NETCELL en büyük sıçramayı gerçekleştiren şirketlerden biri oldu.

YAZILIMCILAR YOK
Bilişim şirketleri Türkiye ekonomisinin barometresi gibi. İthalata dayalı ürün satışları, sektörün krizlerden herkesten önce etkilenmesine neden oluyor. Yazılım gelirlerinde de işletim sistemi ve uygulama yazılımlarında dışa bağımlılık devam ediyor. Avrupa ve Amerika'da uygulama yazılımları pazarın ezici çoğunluğunu oluştururken Türkiye'de bu durum tam tersi.

ARGE YETERSİZ
Bilişim tekenolojisinde asıl katma değeri yaratan araştırma geliştirme faaliyetlerinden eser yok. Maalesef bu alandaki başarılar oldukça bireysel ve tamamen kaderine terk edilmiş durumda. ARGE yatırımları uzun vadeli çalışmayı ve iyi eğitilmiş insan yatırımını zorunlu kılıyor. Bu konuda örnek çalışma yapan şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

Timur SIRT


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır