kapat
29.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Yuvacık'a 10 yıl daha para akacak

Bugüne kadar kullanılmayan suya 1 milyar 90 milyon dolar ödeyen Hazine, önümüzdeki 10 yıl daha dolar akıtacak

Yap- işlet- devret yöntemiyle yapılan ve kamuoyunda Yuvacık Barajı projesi olarak bilinen İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi dolar yutmaya devam edecek. Bugüne kadar kullanılmayan suya İzmit Belediyesi adına proje garantörü olarak 1 milyar 90 milyon dolar ödeyen Hazine, önümüzdeki 10 yıl boyunca yine dolar akıtacak.

Kullanılmayan suya 2013 yılına kadar ödeme yapmaya devam edecek olan Hazine, ne kadar para ödeneceğini hesaplamakta zorlanıyor. TBMM İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi Araştırma Komisyonu'na yazılı yanıt veren Hazine, gelecek 10 yılda dolar yutmaya devam edecek projeye ödenecek miktarı hesaplamakta zorlandığını kabul etti.

BORÇLA ÖDENİYOR
Hazine, Yuvacık ödemelerinin bütçeden yapıldığını ancak bütçe içinde yeterli kaynak bulunmaması nedeniyle ödemelerin borçlanma yöntemiyle gerçekleştirildiğini belirtti. Yuvacık Barajı konsorsiyumuna ödenen paranın tahvil ihracından sağlanan gelirle karşılandığı belirtildi.

Hazine'nin 10 yıllık uluslararası tahvil ihraç maliyetleri dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda, 3.1 milyar dolar ile 4.4 milyar dolar daha ödeneceğini ortaya çıkardı. İzmit Büyükşehir Belediyesi, anlaşmada yer alan deprem ve diğer afetler gibi mücbir sebepler nedeniyle şartların yenilenmesini talep etme hakkına sahip. Hazine, belediyeyi mücbir sebeplerin devreye sokulması ve ödemelerin durdurulması için zorluyor. Belediye, Hazine'nin "anlaşmayı yeniden ele alın" talebine olumsuz yanıt verdi. Hazine, belediyenin ödemediği borçları ve KDV için icra takibi başlattı. Maliye Bakanlığı'na bildirilen alacaklar için önümüzdeki günlerde icra işlemleri yapılması bekleniyor.

Fatih ATİK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır