kapat
27.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Susurluk'tan beraat etti

DYP eski Sanliurfa Milletvekili Sedat Bucak, Susurluk cetesi davasindan beraat etti. Bucak, aranan Abdullah Catli'nin yerini bildirmemek ve silah bulundurmak suclarindan ise Rahsan Ecevit'in onerdigi af sayesinde kurtuldu

3 Kasim secimlerinde yeniden milletvekili secilemedigi icin dokunulmazligi kalkan eski DYP milletvekili Sedat Bucak'in, Susurluk davasi baglantili uc ayri suclamaya iliskin yargilandigi davada erteleme ve beraaat kararlari cikti.

Istanbul 2. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya katilmayan Bucak'i avukatlari Cinar Bacahan ve Sevket Kucuk temsil etti. Avukatlarin son savunmalarinda muvekkillerinin beraatini istediler. Daha sonra Cumhuriyet Savcisi Orhan Erbay hazirladigi mutalaayi okudu. Erbay, Bucak'in, "hakkinda giyabi tutuklama karari ve yakalama muzekkeresi bulunan, asil adi Abdullah Catli olan Mehmet Ozbay'i guvenlik kuvvetlerine ihbar etmedigi gerekcesiyle, TCK'nin 296. maddesi geregi cezalandirilmasinin istendigini'' hatirlatarak, suclamanin 23 Nisan 1999 tarihinden oncesine ait olmasi nedeniyle 4616sayili Yasa kapsaminda ertelenmesine karar verilmesini istedi. Bucak hakkindaki, "ruhsatsiz vahim nitelikli silah bulundurmak'' suclamasinin da ayni nedenle ertelenmesini talep eden Savci Erbay, 06 AC 600 plakali aracta bulunan silahlarin musaderesine, bunlardan, Emniyet Genel Mudurlugu'nde demirbas numarasiyla kayitli olan birinin ise kuruma iadesine karar alinmasini ongordu.

BUCAK ASIRETI
Sedat Edip Bucak'in, 200 yil kadar once Siverek ve cevresine yerlesen Bucak asiretinin uyesi oldugunun, asiretin daha once de Seyh Sait isyaninda devletin yaninda yer aldiginin Basbakanlik Teftis Kurulu raporundan anlasildigini belirten Savci Erbay, Bucak'in reisligini yaptigi asiretin uyelerinin koruculuk sistemini kabul ettiginin, asiret uyesi 1000 kadar korucu oldugunun, bunlarin yaklasik 400'unun devletten para aldiginin da ayni raporda yer aldigi soyledi. Raporda, asiretin teror orgutune karsi gerektiginde kullanilmak uzere 20 bin civarinda resmi ruhsatli silah temin ettiginin belirtildigini kaydeden Erbay, Bucak'in 1991 yilinda milletvekili secildigini ve 3 Kasim 2002 tarihine kadar bu gorevini devam ettirdigini belirtti.

Kendi beyanina gore, "12 Eylul oncesi asiret catismalari sirasinda dusman sahibi olan Bucak'in, terorle mucadelede bir kesimin temsilcisi olmasi nedeniyle hedef haline geldigini" ifade eden Savci Erbay, bu nedenle devlet tarafindan koruma verildigini anlatti.

Ibrahim Sahin'in tavsiyesiyle kendisine Ayhan Carkin, Ercan Ersoy, Oguz Yorulmaz, Enver Ulu ve Mustafa Altunok'un koruma olarak verildigini belirten Savci Erbay, Bucak'in, Abdullah Catli ile de bazi istihbarat birimlerinin ust duzey gorevlilerinin katildigi bir toplantida tanistigini ifade etti.

Catli'nin "ust duzey kisiler tarafindan saygi gormesi ve takdir edilmesi'' nedeniyle aranan biri olduguna ihtimal verilemedigini belirten Erbay, kazadan once Huseyin Kocadag, Bucak ve Catli'nin birlikte Izmir'e gittiklerini, burada Bucak'in korumalarinin takip edildikleri hissine kapildiklarini anlatti.

Iddianamede, sanigin bu tesekkulun uyesi olarak katildigi bir fiilden bahsedilmedigini belirten savci, devlet gorevlilerince adeta kusatilmis ve terorle mucadele konusunda tesvik edilmis olmasi, bir eyleme karistigina dair delil bulunmamasi ve TBMM uyeligi yaptigi da dikkate alinarak, "curum islemek icin kurulan tesekkule uye olmak'' suclamasina iliskin kesin bir delilin dosyaya yansimadigindan beraat ettirilmesini istedi.

YETERLI DELIL BULUNAMADI
Mahkeme heyeti, Bucak'in, hakkindaki "curum islemek icin tesekkul olusturmak'' suclamasindan beraatini, "vahim nitelikli silah bulundurmak'' ve "giyabi tutuklama karariyla aranan Abdullah Catli'nin yerini bildigi halde yetkili mercilere haber vermeyerek saklamak'' suclamalarina iliskin davanin ise "4616 Sayili Sartla Saliverilmeye, Dava ve Cezalarin Ertelenmesine Dair Kanun'' kapsamindakesin hukme baglanmasinin ertelenmesine karar verdi.

DAVANIN GECMISI
Istanbul DGM Cumhuriyet Bassavciligi, Susurluk'ta 3 Kasim 1996 tarihinde bir kamyona arkadan carpan Mercedes marka otomobilden agir yarali halde kurtulan donemin DYP Sanliurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak hakkinda, ortaya atilan "cete'' iddialarindan dolayi yasal islem yapabilmek icin fezleke hazirlayarak, 11 Subat 1997 tarihinde Adalet Bakanligi araciligiyla TBMM Baskanligi'na gondermisti.

Bassavcilik, 11 Aralik 1997'de Meclis Genel Kurulu'nda yapilan oylama sonucunda bu suclamaya iliskin yasama dokunulmazligi kaldirilan Sedat Edip Bucak hakkinda 11 ile 20 yil arasinda agir hapis cezasini gerektiren "giyabi tutuklama karariyla aranan Abdullah Catli'nin yerini bildigi halde yetkili mercilere haber vermeyerek saklamak'', "curum islemek amaciyla tesekkul olusturmak'' ve "vahim nitelikte silah bulundurmak'' suclarindan kamu davasi acmisti. "Susurluk Davasi''nin goruldugu Istanbul 6 No'lu DGM, 4 Mayis 1998'deki durusmada, Bucak'in dosyasini Ozel Harekat Dairesi eski Baskanvekili Ibrahim Sahin'in de aralarinda bulundugu bazi saniklarin yargilandigi ana davayla birlestirmisti. Ancak bu mahkeme, 18 Nisan 1999'da yeniden milletvekili secilen Bucak hakkindaki yargilamayi 3 Mayis 1999 tarihinde durdurarak, dokunulmazliginin kaldirilmasi icin dosyasini fezlekeyle TBMM Baskanligi'na gondermisti.

3 Kasim secimlerinde yeniden milletvekili secilemeyen Bucak'in dosyasi, Adalet Bakanligi araciligiyla Istanbul DGM'ye iade edilmisti. TCK'nin 313 ve 314. maddelerinin DGM kapsamindan cikarilmasini dikkate alan Istanbul 6 No'lu DGM de, "gorevsizlik'' karari vererek, dosyayi Istanbul 2. Agir Ceza Mahkemesi'ne sevk etmisti.

Susurluk seruveni
3 Kasim 1996'da Susurluk'ta meydana gelen ve cete-siyaset-devlet ucgenini ortaya cikartan kaza sonrasi yargilananlar tek tek kurtuldu. Ibrahim Sahin ve Korkut Eken 6'sar yil, ozel timci polisler Ayhan Carkin, Ayhan Akca, Oguz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altinok, Ercan Ersoy ve Ziya Bandirmalioglu ile Sedat Bucak'in soforu Abdulgani Kizilkaya, Haluk Kirci, Yasar Oz, Sami Hostan ve Ali Fevzi Bir de 4'er yil agir hapis cezasina mahkum oldu. Bunlardan Ayhan Carkin, Ayhan Akca, Ziya Bandirmalioglu, Ercan Ersoy, Oguz Yorulmaz, Abdulgani Kizilkaya, Mustafa Altinok ve Enver Ulu cezalarini tamamlayip cikti. Sahin saglik nedenleriyle cezaevinde yatmaktan kurtuldu. Halen cezaevinde bulunan Korkut Eken 14 ay, Ali Fevzi Bir de bir sure yatip tahliye oldu. Haluk Kirci, Sami Hostan ve Yasar Oz ise baska davalardan da hukumlu olduklari icin surelerini tamamlasalar bile cezaevinden cikamayacaklar.

Necdet COKAN - Zulfikar Ali AYDIN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir