kapat
27.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Kars beklentileri

Bruksel'den Washington'a, kuzeydogu sinirimizin 20 kilometre otesindeki Erivan'a kadar bircok baskent bugun antenlerini Kars'a cevirecek.

Cunku Basbakan Erdogan bugun Kars'ta. Ve saydigimiz baskentlerde Erdogan'in bu "Serhat kenti"nde yapacagi konusmada Ermenistan'a onemli bir cagri yapacagi beklentisi var.

Bu beklenti Disisleri Bakani Gul'un 4 Haziran'da Madrid'de Ermenistan Disisleri Bakani Vardan Oskanyan ile yaptigi gorusmeden sonra dogdu. Ermeni kaynaklari Turk tarafinin "Basbakan Erdogan, Kars'ta onemli aciklamalarda bulunacak" mesaji verdigini one surduler.

Gorusme sonrasi Gul'un demeci de Ermeniler'i umutlandirdi "Ermenistan'la iliski kurmak istiyoruz. Ama bunun icin iki ulkenin de atmasi gereken adimlar var."

Aslinda Turkiye, Ermenistan'a hep ilimli bir yaklasim sergiledi 1991'de bagimsizligini taniyan ilk ulkelerden oldu, insani yardimda bulundu, Karadeniz Ekonomik Isbirligi Orgutu'ne kurucu uye olarak davet etti.

Ermeniler'in 2 iddiasi
Ancak Ermenistan'in ve "Diaspora"nin (Avrupa ve ABD'deki Ermeniler) talepleri nedeniyle diplomatik iliski kurulamadi.

Bu taleplerin basinda, tabii Ermeni soykirimi iddiasi geliyor. Bu iddianin taninmasini saglamak Ermenistan'in oncelikli dis politika hedefi olarak benimsendi, hatta Anayasa'ya alindi.

Soykirim iddiasini, Turkiye'nin Dogu bolgesinde hak talep edilmesi izliyor. Hatta Ermenistan bu talebi bir temele oturtmak icin siniri belirleyen 1921 tarihli Kars ve Gumru Anlasmalari'ni feshettigini acikladi. Boylece sinir konusunu, kendi mantigina gore, Dogu Anadolu'nun bir bolumunde "Ermenistan" devleti kurulmasini ongoren Sevr Anlasmasi'na tasimis oldu.

Gul, Madrid bulusmasinda Oskanyan'a iki ulke arasinda iliski kurulabilmesi icin soykirim ve toprak iddialarindan vazgecilmesinin sart oldugunu bildirdi. Bir kosul daha ekledi Yukari Karabag sorununa barisci cozum bulmak. Ermeniler ise "onkosulsuz" muzakerede diretti. Simdilik gelinen nokta bu.

AB yolunda engel
Aslinda normallesme, iki ulkenin de yararina. Turkiye'nin Yukari Karabag'in isgalinden sonra ekonomik iliskileri de dondurmasi Ermenistan ekonomisini fena vurdu. Ermeniler "abluka" dedikleri bu kararin yilda en az 500 milyon dolar zarar verdigini soyluyor. Ayrica Ermenistan'a ilgi duyan yabanci yatirimcilar da, gerginlikler ortadan kalkmadan adim bile atmaya niyetli degil. Ve nihayet Ermenistan, Baku-Ceyhan projesine katilmak icin can atiyor.

Turkiye cephesinden bakarsak Ermenistan'la iliski kurulmasi, AB yolunda ciddi bir engelin daha asilmasi demek olacak. Zira Kopenhag Kriterleri, AB oncesi komsularla tum puruzlerin temizlenmesini sart kosuyor. Ayrica, Turkiye'nin Yukari Karabag sorununda arabuluculuk yapmasi icin Ermenistan'la iliskisi olmasi gerekiyor. Ve nihayet normallesme sinir illerimizin ekonomisine hareket getirecek.

Bati basinindaki yorumlarda ihtiyatli bir iyimserlik hakim. Ornegin Fransiz "Le Monde" gazetesi "Soguk Savas'in son yarasi" basligiyla yayinladigi analizde, "Soykirim iddialarinin tazminat talebi kapisini acmayacak sekilde taninmasi karsiligi Ermeniler'in de Turkiye'nin toprak butunlugunu tanimalari" formulunun iliskileri normallestirecek "yol haritasi"na temel olabilecegini yazdi. Tabii butun bunlar en azindan bugun icin sadece spekulasyon ya da varsayim...

Bakalim Erdogan bugun gercekten Kars'tan Ermeniler'e mesaj gonderecek mi?

Mesajlariniz icin: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir