kapat
27.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Ermeni Patrigi II. Mesrob: Biz de 45 papaz istiyoruz

Patrik II. Mesrop, SABAH'a "Olum ve hastaliktan elimizde 18 din gorevlisi kaldi. Bircok kilisemiz din gorevlisi olmadigi icin kapali" dedi

Diyanet'e 15 bin yeni imam kadrosu verilmesinin yankisi surerken, Ermeniler de ayni taleple gundeme geldi.

Turkiye Ermenileri Patrigi II. Mesrob Mutafyan, SABAH'a yaptigi aciklamada, olum ve hastaliklardan dolayi ellerinde sadece 18 din gorevlisi kaldigini soyledi. Turkiye'de 43 Ermeni kilisesi oldugunu kaydeden II. Mesrob, dini hizmet verilebilmesi icin papazlik derecesine haiz en az 45 din gorevlisine ihtiyac bulundugu belirtti. II. Mesrob, soyle devam etti "Bu durum Ermeni asilli Turkiye Cumhuriyeti vatandaslarinin din ve vicdan hurriyetini kisitlayici niteliktedir. Vaftiz, dugun ve cenazelerde, pazar torenlerinde ve ozellikle dini yortularimizi kutlamada zorlanmaya basladik. Bircok kilisemiz din gorevlisi yoklugu nedeniyle kapali."

II. Mesrob, ayrica, Istanbul'daki herhangi bir universitenin bunyesinde, Hiristiyan Teoloji kursusu kurulmasi gerektigini kaydetti. Turkiye'de Ermeni, Suryani, Rum, Katolik, Protestan kiliselerinin resmen tanindigini bu ibadethanelerin icinde dini yasami duzenleyen ve vaaz edebilen aydin din gorevlilerinin yetismesinin de gerekli oldugunu soyleyen II. Mesrob, "Bir teoloji kursusunden herkes yararlanabilir. Ayrica Hiristiyan azinlik okullarinda dil ve din dersi verebilecek uzman ogretmenler yoktur. Boyle bir kursuden azinlik okullarinin da ogretmen acigi kapatilabilir" dedi. Konuyu son 5-6 yildir devamli dile getirdigini belirten Mesrob, "Hatta iki kez Basbakanlik katina ilettim. Sayisiz devlet yetkilisiyle de gorusurek durumumuzun vehametini acikladim. Ancak henuz cevap alamadim" dedi. II. Mesrob, sozlerini soyle tamamladi "Artik bu problem ertelenemeyecek durumdadir. Elazig, Malatya, Sivas ve Kastamonu'daki cemaatlerimiz eski Ermeni kiliselerinin binalari durdugu halde ne yazik ki onlari acamamakta ve ibadet edememektedirler. Ankara ve Mersin'deki kilise binalarinin yerinde bugun baska binalar yukseliyor. Bu kucuk cemaatlerin yeniden birer ibadethaneye kavusabilmeleri ne kadar guzel bir jest olurdu! Dunya kamuoyuna 'Biz diyalog istiyoruz' diyebilirsiniz. Ama Ermenistan ve diasporadaki Ermeniler'den once, Turkiye'deki T.C. vatandasi Ermeniler'in ictimai, dini, egitim haklarini tamamen tanimak, emin olunuz guvenilirligin en somut ornegi olurdu."

15 BIN IMAMDAN GERI ADIM ATILIYOR
Hukumet kamuoyunda tartisma yaratan Diyanet'e 15 bin yeni imam kadrosu verilmesi konusunda geri adim atiyor. Diyanet Isleri'nin bagli oldugu Devlet Bakani Mehmet Aydin, konuyu Basbakan Tayyip Erdogan ile gorustu. Aydin, "Verilecek onergeyle bu kadrolarin bin 500'e cekilme ihtimali de var" dedi. 15 bin din gorevlisine iliskin tasarinin onceki hukumet doneminde hazirlandigini one suren Aydin, tasarinin kaduk oldugunu, hukumetin bunu yeniledigini savundu. Tasarinin Genel Kurulu'da gorusulecegini animsatan Aydin, onergeyle sayinin azaltilacagini belirterek soyle konustu "Kadrolarin 1500'e cekilme ihtimali de var. Bunun ustunde bir rakam da soz konusu olabilir. Bizim istegimiz bu kadrolarin bu kadar tartisma konusu olmamasi."


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir