kapat
27.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Naim Turkiye'de

Uzun ve riskli bir yolculugun ardindan Naim Suleymanoglu olarak Turkiye'dedir. Artik yeni bir hayat ve sampiyonluklar vardir onunde

14 Aralik 1986...Turkiye gazetelerinin mansetlerinde o gun su basliklar yer alir; "Selam Turkiyem", "Suleyman Vataninda", "Sampiyon halterci bize sigindi!" "Suleyman ozgurluge uctu" Evet, yeniden Naim Suleymanoglu'dur adi!..

Iste, zorlu, uzun ve tabii ki riskli bir yolculugun sonunda 32 kisim tekmili birden bir iltica oykusudur yasanan! Her sey geride kalmistir. Sadece Turkiye degil, hem Bulgaristan hem Batili ulkeler "dunya sampiyonu haltercinin" casusluk operasyonlariyla suslu bu iltica seruvenini mercek altina alir!

Bati ulkeleri, soguk savasin da etkisiyle Naim Suleymanoglu olayini kampanya halinde sosyalist sistem aleyhine cevirir..

KOYUNE KAHRAMAN GIBI DONDU
Bu arada donemin basbakani Turgut Ozal da operasyona damgasini vurmus, olmanin rahatligiyla hem firsati kacirmaz. Naim'i manevi oglu ilan eder, her gittigi yere, meydanlara, toplantilara goturur, "cep herkulu"nu yanindan hic ayirmaz!

Sonraki yillarda..

Hayat, ona Turk milli takimi formasi altinda dunya halter literaturunu sarsan ve bir daha erisilmesi guc sampiyonluklar verecektir tabii.

Ve hayat ona uzun yillar boyunca ambargolu bulundugu icin gidemedigi koyune, kendi ifadesiyle ilticasindan 11 yil sonra kahramanlar gibi gitmek de nasip edecektir. Oyle bir koydur ki bu, hastaneye yetisemedigi icin mezarliginda dogdugu, iltica ettigi icin Jivkov tarafindan cezalandirilip yolu suyu elektirigi yapilmayan bir koydur. Ama simdi artik Naim'le anilacaktir!

Evet..

Onun hikayesi "agirliklara kafa tutan bir sporcu"nun ozeti degildir sadece. Bu agir hikayede...

Gizemler, bilinmezlikler, otoritelerle dolu bir sistemin ic celiskileri, dis yansimalari da var. Bu sistem etrafinda yillarca oynanan Bati entrikalari da.

SONRAKI YILLAR...
Daha 16 yasinda elde ettigi dunya sampiyonlugu da! Ve bu ilk buyuk basarilar karsisinda simarmama hali de!

Hala kirilamayan ve kimseye kismet olmayan rekorlarin oykusu de. Yani uc kez olimpiyat sampiyonlugundan dokuz kez dunya sampiyonluguna kadar!

Ve bu hikayede yine bu tutku sonucu "sen dorduncuyu de elde edersin" diyen dost sozlerinin ruzgariyla sahiden de dorduncu kez olimpiyatlara katilan bir haltercinin sifir cekme hezimeti de var!

Sohretli olmanin celiskileriyle, magazin ruzgarina kapilmakla, ozel hayat belirsizlikleriyle surup gecen, bazen hatalarla, bazen de sohretinin dorugundareklam oyunculuguna soyunmasiyla devam eden yillar da.

Bulgarlar'a ortulu odenekten para
Ozal, Naim icin 1 milyon 250 bin dolar verip spora donmesini sagladi. Naim, "Simdi Ortega icin bile 22 milyon dolar odeniyor" diyor.

* Hemserilerinin Turkiye'ye akininda nasil bir payin var?

Donemin basbakani... 89'un ilk aylarinda evde saat 830, telefon caldi. O zaman ben de Ankara'da oturuyorum. "Ne yapiyorsun isin yoksa cay icelim" dedi. Ben de "Efendim evde oturuyorum, televizyon seyrediyorum" dedim. Hemen atladim arabama, gittim konuta. Basbakanliga. Basbakanimiz sunu sordu "Bu duvarlar cok karistiriyorlar ortaligi, kaldirsam sinirlari, kac kisi gelir ?" Ben "Iki milyondan fazla Turk var" dedim. "Onlarin hepsi gelir. Cingeneler de gelir, Bulgarlar da gelir"dedim. "Bulgarlar nicin gelsin ki" dedi. "Onlar burayi kullanirlar, Avrupa'ya Amerika'ya giderler" dedim. "Aklima gelmemisti"dedi.

* Sahiden Amerika'ya mi giderler?

"Evet, cunku sonucta orada Bulgaristan'da bir baski vardi. Sonunda oradaki rejimde yikildi. Ertesi gun televizyon seyrediyoruz, haberlerde sayin basbakanimiz konusma yapiyor. "Siniri aciyorum" dedi. Hatirlarsaniz yuzbinlerce insan, cantasini kapip Kapikule'ye kosmustu. Tabii ki zor gunlerde buraya gelenler oldu. Sonra geri donenler oldu. Oyle bir dayanismamiz olmustu rahmetli Turgut Ozal'la.

* Ortulu odenek meselesine gelirsek...

Ingiltere'de Olimpiyat toplantisi yapiliyordu.. Benim Turkiye adina yarismam icin, Turkiye'yle Bulgaristan'in anlasmasi lazimdi.. Olimpiyat Baskani 'Naim su ya da bu bicimde yarismalidir' diyordu. Hep birlikte Londra'da oturduk. Ajanlar diplomatlar, bizimkiler herkes orada! Bana sordular Bulgarlar. 'Iltica mi ettin kacirildin mi.' Ben Turkce konusuyordum ve kiziyorlardi bana. Hatta toplantiyi terkedeceklerdi. Sonunda Bulgarca konustum, iltica ettigimi, baski icinde oldugumu falan. Onlarin derdi "biz seni yetistirdik, bunun karsiligi olmasi lazim" diyorlardi..

* Sonunda bir para odendi onlara..

Evet, bir milyon ikiyuzelli bin dolar odendi.. Rahmetli Ozal parayi verince 'Naim yarisabilecek mi' diye sordu. Evet cevabini alinca, para odendi ve olimpiyatlara katildim.

* Ortulu odenek yani..

Ortulu odenek lafi ilk kez burada aciklandi. Daha once ne oldugu bilinmiyordu. Bonservis gibi bir sey oldu yetistirme parasi aldilar. Aslinda benim olimpiyatlara girmemi istemiyorlardi. Sampiyon olacagim, basin toplantisi yapip rejim aleyhine konusacagimi dusunuyorlardi. Butun meseleleri buydu, ama sonunda parayi alinca caresiz kaldilar, kabul ettiler. Tabii tum bunlar benim daha cok sorumlu olmami sagladi. Aslinda dusunuyorum da benim icin 1 milyon dolar odenmis, simdi bir Ortega icin 22 milyon dolar odenebiliyor!

* Sonunda her sey geride kaldi. Sampiyonluklar, olimpiyatlar.. Cok alismistin gorkeme, simdi biraz sikiliyorsundur!

"Tabii her seyin bir sonu var.. Ama yine spordan kopmadim. Simdi hem Turkiye hem Dunya Halter Federasyonu Asbaskani'yim. Dunyayi gezip duruyorum. Genc haltercilerin yetismesi icin ugrasiyoruz. Istanbul'daki gunlerde cocuklarimla ilgileniyorum! Iyiyim yani!

Iste cep herkulu
Evet, Bu hikayede, asrin goclerinden birinin ayrintilari da var. Kapikule'nin acilmasi halinde Bulgaristan'dan gocup gelen yuzbinlerce Musluman Turk'un carpici oykusu de. Ve bu oykude Naim Suleymanoglu'nun nasil kilit bir rol ustlendiginin ilgincligi de.

Evet, kisacasi bu hikayede.

Butun zamanlarin halter sampiyonu Naim

Suleymanoglu'nun, yani erken yaslanan ve bu yasliliga dair saskinligi devam eden bir cep herkulunun, cok uluslu bir sporcunun.

Bir yudum oykusu var!..

Nebil Ozgenturk'un hazirlayip sundugu Bir Yudum Insan-Naim Suleymanoglu belgeselinin tekrari, 29 Haziran Pazar saat 15.00'te atv'de


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir