kapat
27.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Bu piyango 'iyi bir gelecek' icin

Galatasaray Ilkogretim Okulu'nda egitim almaya hak kazanmak icin kuraya katilan iki bin 45 adaydan sadece 50'si gulebildi

SayIisal Loto, Milli Piyango, at yarisi, Sans Topu... Turkiye'yi heyecanlandiran talih oyunlari. Her hafta milyonlarca kisi gelecegini bu oyunlarda ariyor. "Size de cikabilir" mantigi, son birkac yildir cocuklarin geleceginde de onemli rol oynuyor. Turkiye'nin en koklu egitim kurumlarindan Galatasaray Lisesi'nin ilkogretim kismina kabul edilecek ogrencilerden olabilmek icin tam iki bin 45 aday kura cekimine katildi. Kura cekilisinde 50 sansli ogrenci bu koklu okula girmeye hak kazandi. Ama geride iki bin velinin uzuntusu kaldi.

Galatasaray Ilkogretim Okulu, Turk ve Fransiz devletlerinin ozel protokoluyle kurulan bir devlet okulu. Her yil Haziran ayinda gerceklestirilen kura cekimlerinin ilkogretim kismiyla ilgili olan onbirinci 'secim' dun gerceklestirildi.

KAYIT UCRETI 460 MILYON
Her basvuru icin 460 milyon lira alinmisti ve bu ucret kurada kazanilmamasi halinde bile geriye odenmiyordu. Ancak kimsenin bu parayi dusunecek durumu yoktu. Ogrenci velileri sadece cocuklari icin verilen aday numarasinin anons edilmesini istiyordu.

Saatler 10.00'a dogru yaklasirken bahce de doldu. 95 kura numarasina sahip olan kucuk Eren, Galatasaray formasiyla babasinin elini tutmus cevreyi seyrediyordu. Mahmut Mevlevi ve Sule Mevlevi, Eren icin bu okulu cok istediklerini soylediler. Ama ortada kucuk bir sorun vardi.

FENERLI BABA GS'YI ISTIYOR
Mahmut Mevlevi, Galatasaray Ilkogretim Okulu'nu istiyordu istemesine ama kendisi 'Fenerli'ydi. Cocugunun bu okula gitmesini istiyordu ama okulun isminden dolayi da futbol konusuna girmekten kendini alamadi "Ben fanatik Fenerliyim."

Galatasaray Lisesi mezunlarindan Candan Ercetin ve Tarik Pabuccuoglu'nun sundugu kura cekilisi baslayinca nefesler tutuldu. Kazanan ilk numara 1528'di. Sahnenin sol tarafindan "yasasin" sesi yukseldi. Hayri ve Nurhan Batiturk birbirlerine sarildi. Her ikisi de ogretmenlik yapiyor. Hayri Batiturk "Kizima iyi bir gelecek istiyorduk" diye konusuyor. Ancak kizlari onlarin sevincine ortak olamiyor. Cunku Batiturk cifti, onun bu heyecani kaldiramayacagini dusunerek 7 yasindaki kizlari Selin'i evde birakmis.

Bahcenin en sansli ciftlerinden biri belki de Guneri cifti. Cunku Guneri cifti, 3 yil once kizlari icin cekilislere katilmis ve kazanmis. Simdi de kucuk kizlari Ekin de ayni okula gidecek. Mehmet Guneri, "biz gercekten cok sansliyiz galiba" diyor.

ELDE VAR HUZUN...
Uzulenler arasinda Yeditepe Universitesi ogretim uyelerinden Tijen Akada da vardi. Kucuk kizi Denise'nin burada egitim almasini istiyordu. Akada, "Cunku burada iyi bir egitim veriliyor. Cocugum hayat yolculuguna cikiyor. Bu yolculugun da iyi gecmesini istiyorum" diyor. Hayatlarinin kuralara bagli oldugunu soyluyor ve devam ediyor "Buraya giremedi. Artik B planini uygulayacagiz. Ama ayni derecede etkili olacagini sanmiyorum. Iyi ki cocugumu buraya getirmedim. Benim uzuntulu olacagimi gorecek ve bundan kendini sorumlu tutacakti."

Sukru Kurt, cekilis sonunda egilip kiziyla oyun oynuyor. O da kazanamayanlardan. Uzuntusunu belki de belli etmemeye calisiyor. Kurt, yine de kendilerinin kazanamayanlara gore daha sansli oldugunu da ekliyor. Cunku kizi Eda kisa bir sure once devlet konservatuvarina "ozel ogrenci" olarak girecek.

Hulya Sogut de kizi Yagmur'un Fransizca ogrenmesini cok istedigi icin bu okulu cok istedigini belirtip, "Kazananlari tebrik ederim" diyor

Altaca: Yanlis bir yontem
Dershane sahibi Erol Altaca ise kura sistemine karsi cikan egitimcilerden. "Bence bir okul, okuyabilecek her ogrenciyi almak durumunda. Yani ogrenci secemez. Oyle ilkogretimde zekasina gore daha basarili gorunmek icin ogrenci seciyorlar bu yanlis. Cunku secim yapildigi zaman mulakat da olsa yazili da olsa bir sinav yapiyorsunuz demektir. Bu da ogrencilerin daha kucuk yasta iskenceye ugramasina neden oluyor" diye konusan Altaca soyle devam etti "Kuralarin da durust yapilmasi gerekir. Gecmiste kotu ornekleri oldu. Zaten kura cekiyoruz diyen okullara bakildiginda hicbirinin kontenjani doldurmadigi goruluyor. Zaten bu sistemi uygulayan sadece Galatasaray'la Istanbul Lisesi kaldi.

Sahtekarlik yapiliyor
Eski unlu okullarin mezunlari dernek vakif adi altinda ilkogretim okullari ya da ana siniflari kuruyorlar. Sonra da insanlar buraya cocuklarini verirse unlu okula dogrudan girecekmis gibi bir hava yaratiyorlar. Insanlar da buna kanip cocuklarini buralara sokmaya calisiyor. Devaminda da bir suru para oduyor. Oysa bu okullarin hicbiri dogrudan ogrenci alamaz. Bu yuzden yapilan bir sahtekarliktir."

Liseye gecmek kurallara tabi
Galatasaray Ilkogretim Okulu, gectigimiz yil baslanan bir uygulamayla ilk ogretimi bitiren ogrencilerine liseye devam icin yeni kosullar getirdi. Kurum, gectigimiz yil ilkokulu bitiren 50 ogrenciye bir gecis sinavi yapmis ve kazananlara liseye devam hakki verecegini aciklamisti. Ancak sinava giren ogrencilerin buyuk bolumu basarili olamadi. Yine de kurum, bundan boyle liseye devam etmek isteyen ogrencilere yeni kurallar koydu. Kurallardan birincisi Anadolu Lisesi Sinavlari'nda ilk 10 bine girmek. Ikincisi ise ilkogretim sonunda yapilacak dil sinavini basariyla gecmek.

Kura ile ogrenci alan okullar
* Vehbi Koc Vakfi Koc Ozel Ilkogretim Okulu; Ilkogretim Okulu icin 359 kisi basvurdu, 36 kisi alindi. Onkayit ucreti 70 milyon TL.

* Istanbul Erkek Liseliler Vakfi Ozel Ilkogretim Okulu; Onkayit ucreti olarak 80 milyon TL alindi. Ana sinifina 63, ilkogretim birinci sinifa ise 56 ogrenci kayit oldu.

* Sisli Terakki Ilkogretim Okulu; Kuraya 220 kisi muracaat etti, 140 kisi alindi. Onkayit ucreti 30 milyon TL.

* TED Istanbul Koleji; Anaokulu icin 55 kisi basvurdu, 42 kisi alindi. Ilkogretim icin basvuran 55 kisiden 15'i kayit yaptirabildi. Kayit 50 milyon TL.

Ozkan GUVEN - Zeynep ISMEN - Ercan SARIKAYA


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir