kapat
27.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

En faydalisi Akdeniz diyeti

Bilim adamlari Akdeniz diyetinin hem kalbi korudugunu hem de kanseri onledigini belirledi. Meyve, sebze, zeytinyagi ve baliktan sasmayin

Yapilan son arastirmalarda Akdeniz diyetinin sandigimizdan cok daha fazla faydasi oldugunu ortaya koydu. Harvard ve Atina Universitesi profesorleri tarafindan ortak olarak yurutulen bir arastirmada, Akdeniz insanlarinin beslenme aliskanliklarinin, aslinda onlari bircok hastaliktan korudugu ortaya cikti. Arastirmada, diyetin kalp hastaliklarini yuzde 33, kanserden olum oranini yuzde 24 ve diger hastaliklar nedeniyle olum oranini da yuzde 25 azalttigi belirlendi.

AYDA BIR KEZ KIRMIZI ET
Yaklasik 4 yil boyunca yaslari 20 ile 86 arasinda degisen 22 bin Yunanli'nin beslenme aliskanliklarini inceleyen uzmanlar, bu kisilerin her gun neyi hangi miktarda yedigini, ne ictigini, sigara ya da alkol kullanip kullanmadigini ve spor hayatlarini arastirdi. Bunun yani sira boylarini ve kilolarini olctu. Ardindan da bu kisilerin "Akdeniz diyeti"ne ne olcude uyduklari, 0-9 arasinda puanlar verilerek hesaplandi. Kisi, diyete ne kadar cok uyuyorsa, o kadar cok puan aldi. Ve daha sonra da bu olcutler goz onunde bulundurularak, dogru beslenmenin ne sekilde olacagi belirtildi.

"Mutfakta daha cok zaman gecirmeniz gerekecek. Ancak omrunuz uzayacak" diyen doktor Dimitrios Trichopoulos, dogru beslenmeyi su sekilde anlatti Akdeniz insani bol sebze yer. Saglikli olmak icin her gun balik yemek gerekir. Bunun yani sira, meyve, peynir ve zeytinyagi mutlaka alinmasi gereken besinler arasindadir. Kirmizi et ise cok agir olmamak sartiyla ayda sadece 1 kez tercih edilmelidir. Oncelik beyaz ette olmalidir. Normalde Akdeniz halki, gunde 6-9 kez sebze ya da meyve yer. ABD'de ise bu sayi 2 ya da en fazla 3.

Iste bu nedenle de Akdeniz insani, ABD'dekilerden daha saglikli.. Salatalarin balik ile birlikte yenmesi ve mutlaka zeytinyagi ya da limon icermesi gerektigini soyleyen Trichopoulos, bu beslenme tarzinin ilk bakista zor gibi gorundugunu, ancak bircok pastaliktan korudugu gibi, ayni zamanda bunyeyi guclendirdiginin de altini cizdi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir