kapat
27.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Gazeteci maasi kesmedi!

Le Figaro gazetesinin muduru, borsadaki kaynaklarindan istihbarat alip haksiz kazanc saglamakla suclaniyor

Amerika'nin en saygin gazetelerinden NewYork Times'da yasanan muhabir skandallarinin bir benzeri Fransa'da patlak verdi. Ulkenin en prestijli gazetesi Le Figaro'nun yazi isleri muduru Jean de Belot'un borsadaki kaynaklarindan onceden bilgi saglayarak hisse senedi satin aldigi ve haksiz kazanc sagladigi ortaya cikti. Savcilik konuyla ilgili sorusturma baslatirken Fransa basini olayi ne bir skandal gibi verdi, ne de genis ayirdi...

Oysa New York Times'in bir muhabirinin yalan haber yaptiginin ortaya cikmasi, bir baska muhabirinin de gorev sinirlarini fazlasiyla astiginin belirlenmesi haberlerini gunlerce sayfalarina tasimisti. Uluslararasi haber ajanslari, konuyla ilgili haberlerinde Fransiz basininin kendi gazetecileriyle ilgili olaylari on plana cikarmama gelenegi oldugu yorumlarina yer verdi. Ulkenin en basarili gazetecileri arasinda gelen Belot'un 1999 yilinda Carrefour supermarketler zincirinin Promodes adli kucuk rakibini satin alacagini ogrendigi ve yuklu miktarda Promodes hissesi aldigi belirtiliyor.

Borsadaki kaynaklarindan aldigi bu bilgiyle yuklu miktarda kazanc saglayan mudur Belot, hem borsa hem de adli yetkililerce hakkinda sorusturma acilmasina ragmen halen gorevinin basinda. Oysa New York Times'in iki muduru, muhabir skandali sonrasi derhal istifa etmisti. Belot ise "Ben hisseleri satin aldigimda henuz sirketler arasinda birlesme gerceklesecegi kesinlesmemisti. Dusuncesizlik yapmis olabilirim ama sahtekarlik yapmadim" diyerek kendini savundu.

Fransa yasalarina gore gazeteciler haklarindaki sorusturma tamamlanincaya kadar gorevde kalabiliyor. "Isten ayrilmak istedim. Fakat gazete izin vermedi" diyen Belot, ilk haberci skandali olmadi. Haber sunucusu Patrick Botton, bir is adamindan 42 bin dolarlik "seyahat hediyesi" kabul etmisti. Bu ortaya cikinca calistigi kanal, 15 ay uzaklastirma cezasi vermisti.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir