kapat
24.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

Profesyonel ordu

Türk Silahlı Kuvvetleri hazırlıklarını 1990'larda başlattığı, ancak Irak ve Balkanlar'daki savaşlar gibi dış, PKK terörü gibi iç etkenler nedeniyle uygulama alanına koyamadığı "yeniden yapılanma" için düğmeye bastı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasına göre, ilk aşamada askerlik süresinin kısaltılmasıyla Silahlı Kuvvetler'in mevcudu 500 binden 415 bin kişiye indirilecek. Onu Genelkurmay'ın tanımıyla "Daha küçük, daha modern, esnek ve modüler" bir yapıya geçilmesi izleyecek. Yani "insandan çok teknolojiye dayalı" bir orduya. Bu tür silahlı kuvvetler, "Profesyonel ordu" diye tanımlanıyor.

Profesyonel ordu modelini ilk benimseyen ABD oldu. Soğuk Savaş'ın ardından Avrupa ülkeleri de aynı doğrultuda adımlar attılar. Örneğin Fransa 1996 başında ordusunu tümüyle profesyonellerden oluşturmaya karar verdi, zorunlu askerliği kaldırdı. Onu bir süre sonra Almanya izledi.

Türkiye'nin komşularında da benzer süreç yaşanıyor. Yunanistan askerlik süresini kısaltmaya ve profesyonellerin ağırlığını artırmaya karar verdi. 2005'te Yunan ordusunun yarısı profesyonellerden oluşacak.

Bulgaristan da silahlı kuvvetlerinde reform çalışmasını bitirmek üzere Teknolojik modernleşmeye paralel olarak ordunun mevcudu gelecek yıl 90 binden 45 bine indirilecek.

Romanya da 2010 yılında asker sayısını 140 binden 80 bine indirmeyi planlıyor. Arnavutluk 2006'da projelerini Pentagon'un, yani ABD Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı tümüyle profesyonel orduya geçiyor. Pentagon benzer bir hizmeti Irak'ta da veriyor Saddam'ın devrilmesinden sonra lağvedilen Irak ordusu profesyonellerden oluşturulacak.

Kızıl'dan profesyonele
Rusya bile profesyonel orduya geçmeyi tartışıyor. "Ülkemizin mutlu ve barışçı gelişmesini sağlamak için, güçlü, iyi donatılmış ve profesyonel bir orduya ihtiyacımız var" diyen Devlet Başkanı Putin, silahlı kuvvetlerde köklü bir reforma kararlı. Tartışmalar Irak savaşından sonra iyice alevlendi. Bunda müthiş teknolojik üstünlüğüyle Irak ordusunu üç haftada alteden profesyonel ABD ordusu ile 4 yıldır Çeçenistan bataklığında çırpınan ve asker kaçağının çığ gibi büyüdüğü Rus ordusunu karşılaştıran basının ve siyasi partilerin büyük etkisi var. Efsanevi Kızıl Ordu ne hallere düştü...

"Profesyonel ordu" modelini ilk ortaya atan Fransa eski Cumhurbaşkanı General Charles de Gaulle oldu. Hem de 1934'te. Almanya'da Hitler'in iktidara gelmesinden bir yıl sonra yayınladığı "Profesyonel orduya doğru" adlı yapıtında, konvansiyonel kuvvetlere ek olarak hava destekli ve tümüyle profesyonel 100 bin kişilik zırhlı birlikler kurulmasını öneriyor, şöyle diyordu "Gelecekte silahlı kuvvetlerin vurucu gücünü bu motorize birlikler oluşturacak..."

General de Gaulle'ün önerisine kulak veren Fransa değil, Hitler Almanya'sı oldu 1934 Kasım'ında ünlü "Panzerdivision"u, yani zırhlı birlikleri kurdu. 5 yıl sonra başlayan İkinci Dünya Savaşı'nda o zırhlı birlikler Avrupa'nın tüm ordularını ezip geçti.

Aslında "profesyonel ordu" Türkiye için pek de yabancı bir kavram değil. Osmanlı İmparatorluğu neredeyse 600 yıl önce "Yeniçeri" sistemiyle Roma'dan sonra tarihin ikinci profesyonel ordusunu kurdu. Peki Türk Silahlı Kuvvetleri tümüyle profesyonel bir yapıya geçebilir mi? Cevabı Askeralma Dairesi Başkanlığı veriyor

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin profesyonel ordu sistemine geçmesi yakın gelecekte sözkonusu değil. Türk Ordusu zaman içerisinde profesyonel ve mecburi askerlikten oluşan karma bir sistemin uygulanmasını amaçlıyor."

Mesajlarınız için: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır