kapat
24.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

Afrikalılar'ın battaniyesini Uşaklılar üretiyor

Yılda 8 milyon battaniyenin satıldığı Güney Afrika pazarında yüzde 30 paya sahip olan Uşaklı Sesli Tekstil, bu yıl 3 milyon dolar ciro hedefliyor

Mehmet Sesli, Sesli Tekstil adlı aile şirketinin altı ortağından biri. Sesli, Uşak'tan sonra ikinci üretim merkezini, ismini ilk kez 10 sene önce duyduğu Güney Afrika'da kurduklarını anlatıyor. Bugün yılda 8 milyon battaniyenin satıldığı Güney Afrika'da yüzde 30'luk pazar payına sahip olan Sesli Ailesi'nin bu yılki ciro hedefi 3 milyon dolar.

Güney Afrika'ya 9 yıldan bu yana battaniye gönderdiklerini belirten Mustafa Sesli, 1967 yılında Uşak'ta kurulan Sesli Battaniyeleri'nden sonra, üç yıl kadar önce Johannesburg'da ikinci bir üretim tesisi kurduklarını anlattı. Sesli, üretimin tüm hatlarını zamanla Güney Afrika'ya taşıyacaklarını da sözlerine ekledi.

10 sene önce, bir tanıdıklarının tavsiyesi üzerine Güney Afrika'ya gittiklerini, o günlerde ülkenin bulunduğu yerden bile bihaber olduğunu anlatan Sesli, bugün tesislerinde günde yaklaşık bin 500 adet battaniye ürettiklerini belirtti.

BATTANÄ°YE CEKET
Güney Afrika geleneklerinin battaniye tüketimini artırdığına dikkat çeken Sesli, şunları söylüyor

"Depomuzda bir makineyle yapmaya başladığımız üretimi, entegre hale getiriyoruz. Battaniye ithalatında uygulanan antidamping vergileri ve battaniye tüketiminin giderek artması, bizi burada yatırım yapmaya itti. Bu ülkedeki gelenekler nedeniyle battaniye çok kullanılıyor. Burada insanlar, ceket ya da palto yerine battaniye giyiyor. Ayrıca cenazeler de battaniye ile gömülüyor. Düğünlerde adet olarak iki taraf birbirine battaniye gönderiyor. Bu gelenekler tüketimi artırıyor.''

Uşak'taki tesislerinde de günlük 6 bin adet battaniye üretimi gerçekleştirdiklerine anlatan Sesli, Güney Afrika dışında Ortadoğu ve Avrupa'da da lider olduklarını söyledi. Geçen yılı yaklaşık 16 milyon dolarlık ciro ile kapattıklarını belirten Sesli, bu yıl hem Uşak hem de Güney Afrika'daki tesisleriyle toplamda 20 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.

BAÅžKA TÃœRK DE VAR
Ülkede battaniye üreten tek Türk firması Sesli değil. Cape Town şehrinin Atlantis bölgesinde yıllık 2.5 milyon adet kapasiteli entegre battaniye fabrikasına sahip olduklarını söyleyen Ahlesa Battaniyeleri'nin Başkanı Levent Şenol da pazarda yüzde 45'lik paya sahip olduklarını söylüyor.

Güney Afrika'da, Nisan ve Eylül arasındaki kış aylarında, sıcaklık 0 derece ile 20 derece arasında değişiyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır