kapat
22.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Åžehirler ve stadlar

Zaman zaman sabahları masamda bir notla karşılaşırım "Bugün de Fenerbahçe'yi kurtaracak formül bulamadım. Özür dilerim..."

Altında da imza Turgay Ciner. Bileklerinin hakkıyla kazandıkları şampiyonluk sayesinde en huzurlu dönemi yaşayan Beşiktaşlı Turgay Bey, kaç yıldır çırpındığımızı unuttuğum travmanın pençesindeki biz Fenerliler için kurtuluş reçeteleri arayıp duruyor. Notlarında da belirttiği gibi henüz umut ışığı yok.

Kendi göbeğimizi kendimizin kesmesi ilkesi doğrultusunda Werner Lorant ile başlayıp altyapı sorumlusu Tamer Güney'le bitirdiğimiz o "unutulmaz" sezon boyunca ben de çeşitli formüller geliştirdim. Maçlarımızın süresinin Fener'in galibiyet golünü atmasına göre ayarlanması gibi. Farklı kazandığımız maçlardaki (örnek 6-0'lık Cimbom zaferi) gollerin bir bölümünün, yenildiğimiz ya da berabere bitirdiğimiz maçların skoruna aktarılabilmesi gibi. Berabere biten maçlarda sahipsiz kalan bir puanları Futbol Federasyonu'nun havuzda toplaması ve ihtiyacı olan takımlara (tabii bize) piyasa faiziyle kredi olarak vermesi gibi...

Spor Müdürümüz Altan Tanrıkulu hiçbirini gerçekçi bulmadığı için bu devrimci formülleri kamuoyuna açıklamaya cesaret edemedim. Uzun lig maratonunda aldığımız her darbeyle daha da koyulaşan bir suskunluk perdesinin arkasına gizlendim.

Kadere bakın. Fenerbahçe'ye akıllı uslu bir öneri bile yapamayan ben şimdi Galatasaray'a hazırlanan bir projeye destek için kaleme sarılıyorum. Ne derler, Allah'ın sopası yok...

6 yıldır süren tartışma
Evet, konumuz yılan hikayesine dönen Ali Sami Yen Stadı. Bu arada Hıncal Uluç dostumuzun uzmanlık alanına girmeye kalkıştığım için önceden özür dilerim.

Ali Sami Yen'i yıkıp yeni bir stad inşa etmek Galatasaray'da 6 yıldır konuşuluyor. Hatta 12.5 milyon dolar ödenip proje bile çizdirildi. Ancak tatmin etmemiş olacak ki, iki alternatif proje daha hazırlandı. 90 milyon doları aşkın borç yükü altında ezilen (üstelik bir o kadar vergi borcunu devlet affetti), Başkan Özhan Canaydın'ın ifadesiyle bütçesi her yıl 17-18 milyon dolar açık veren Galatasaray'ın kendi imkanlarıyla bu projeyi gerçekleştirmesi hayal. O nedenle çeşitli finansman yolları araştırıldı. Bir Belçika firması 15 yıl yarı yarıya ortaklık karşılığı 60 milyon dolar önerdi. Çok bulundu. Bir ABD firması 99 milyon dolarlık paket getirdi. "Gerçek teminat" isteyince sonuçsuz kaldı. Bir Güney Afrika firmasının teklifinden söz edildi, gerisi gelmedi.

ÅžiÅŸli'yi kurtarmak
Şimdi Sarıgül "fizibl" bir öneride bulunuyor "41 dönüme yayılan Ali Sami Yen'i yıkalım, yeraltına 7 katlı otopark, yer üstüne de yeşil alanı bol bir kültür ve spor kompleks yapalım. Stadı ise Maslak'ta, Seyrantepe ile Oyak Sitesi arasında, E-6 otoyolunun hemen yanında, Milli Emlak'a ait 100 dönümlük araziye taşıyalım."

Sarıgül'ün önerisi çağdaş şehircilik anlayışı açısından yerinde. Zira değerli mimarlarımızdan Behruz Çinici'nin de belirttiği gibi, stadları artık kent dışına çıkarmak, oraları altı otopark, üstü yeşil alan ve kültür merkezi olan tesislere dönüştürmek gerekiyor. Böylece hem kent içi rahatlıyor, hem de yeni stad bölgelerinde maçtan maça değil, hergün gidilebilecek yeni dünyalar yaratılıyor. Amsterdam'daki Arena, Paris'teki Stad de France tesisleri gibi.

Sarıgül'ün önerisi bana hem Galatasaray'ı, hem de iş merkezi Şişli-Maslak koridorunu kurtaracak bir oksijen balonu gibi göründü. Cimbomlular ne der, bilemem...

Mesajlarınız için: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır