kapat
22.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Şaşırtan yemek

İzmir'de düzenlenen ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın da katıldığı 'Çağdaş Toplumda Dinin Yeri' konulu yemekli toplantıda davetlilere içki servisi yapıldı
İzmir Prenses Otel'de AK Parti üyesi Hikmet Tınaztepe tarafından düzenlenen 'Çağdaş Toplumda Dinin Yeri' konulu yemekli toplantıda içki servisi yapıldı. Davetlilerin bir kısmı şarap ve rakı içti. İzmir Prenses Otel'de AK Parti üyesi Hikmet Tınaztepe'nin başkanlığını yaptığı organizasyon komitesi tarafından düzenlenen yemekli toplantı önceki gece saat 21.00'de başladı. Toplantıya Devlet Bakanı Prof. Doktor Mehmet Aydın ile eşi Nihal Aydın'ın ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, CHP İzmir Milletvekili Muharrem Toprak, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, bazı belediye başkanları ve işadamları da katıldı.

'YOBAZLIK YOK'
Toplantıda konuşma yapan Diyanet'ten Sorumlu Devlet Bakanı Aydın, gazetecilerin içki servisi konusunda kendisine yönelttiği soruları yanıtladı. Bakan Aydın; çevresini rahatsız etmemek koşulu ile herkesin istediğini yapabileceğini söyledi. Bunu sadece alkolle sınırlamamak gerektiğini ifade eden Aydın "Toplumun her alanında insanlar başkalarını rahatsız etmiyorsa, başkasının hayat tarzından rahatsız olmuyorsa, birinin yaptığını ilericilik diğerinin yaptığını çağdışılık gibi ilkel değerlendirmelere sokmuyorsa insanlar neye inanıyorsa onu yapsınlar" dedi. İnsanların inandıkları şeyi yapmanın şartları olduğunu vurgulayan Aydın "Bu bir hoşgörü, anlayış içinde olmalı. Bir rahatsızlık uyandırmama çerçevesi içinde olmak zorundadır. İsteyen içer, isteyen içmez. Ama en ufak bir rahatsızlık olmadı. Bu soru belki bundan 10 sene sonra hiç sorulmayacak. Bu toplumda problem değil, İçiyor, içmiyor. Kişi kendisi bilir. Alışkanlığı vardır, zevk alıyordur. Öbürünün alışkanlığı yoktur ve benim gibi birisi olursa içmez" dedi.

'DÄ°NÄ° SÄ°YASET BOZDU'
Türkiye'de din konusunda değişik akımların olduğunu dile getiren Bakan Aydın, şöyle konuştu "Bunlardan biri geleneksel anlayıştır. Yani orada oruç tutulur, ezan okunur, namaz kılınır, dini hayatın içinde epeyce zengin ve farklı durumlar var. Bu bir bakıma herşeyin olup bittiği ana arterdir. Bu anlayışın güçlü olduğu toplumlarda değişmenin daha istikrarlı olduğu görülüyor. Geleneksel din anlayışında asla yobazlık yok. Eğer modernler onları bozmamışlarsa hiçbir Anadolu köyünde taassup göremezsiniz. Anadolu dindarlığında özü itibariyle taassup yok. Büyük ölçüde Türk geleneksel dindarlığını zedeleyen siyaset oldu."

'DEVLET KARIÅžMAMALI'
Atatürk'ün laikliği, din ile vicdan özgürlüğünü güvence altına almak olarak tanımladığını hatırlatan Bakan Aydın "Laiklik, din işleri ile dünya işlerini birbirine karıştırmamak ve din hürriyetinin teminatı olmaktır. Çünkü eğer devlet dini inanışlar karşısında tarafsız değilse birini tutmak zorundadır. O tuttuğu şey ya devlet dini olur ya devletin desteklediği din olur. Bundan da öteki inanışlar ve dinler zarar görür. Devletin böyle bir hakkı yok"diye konuştu. Organizasyonu düzenleyen AK Parti üyesi Hikmet Tınaztepe ise, "İzmir'deki sermaye dışarı çıkıyor. Devlet büyüklerinden akıl almak için böyle bir toplantı yapmaya karar verdik. Ama masalarda içki nedeniyle gazetecilerin bu sorularıyla karşılaştık" dedi.

Ertan GÃœRCANER


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır