kapat
22.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Dünya barışı reçetesi

"Yüz Dünya Lideri" arasında yer alan Abdullah Gül, dünya liderlerine "önyargıların işbirliğine dönüştüğü bir dünya için" altı öneride bulundu

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dünyanın 100 lideri arasında girdiği Dünya Ekonomik Forumu'nda, toplumlar arası çatışmayı işbirliğine dönüştürmek için 6 öneri sundu.

Gül'ün katıldığı, "Ortak gelecek için vizyon" konulu toplantıda, İslam dünyası ile Batı arasındaki çatışmaların işbirliği ruhuna dönüştürülmesi, iki taraf arasında diyalog ve karşılıklı güvenin güçlendirilmesi, gerilimlerin ve yanlış anlaşılmaların giderilmesi konuları ele alındı.

Abdullah Gül, 20 siyasi, 20 dini lider, 20 işadamı, 20 akademisyen ve 20 medya liderinin bulunduğu toplantıda, dünya barışı için şu önerileri sundu

GÃœL'ÃœN LÄ°STESÄ°
Sinema, çizgi film gibi popüler kültür araçları, gençlerin kafa yapısını resmi eğitime göre çok daha fazla etkiliyor. Popüler kültür bazen oldukça yararlı olmasına karşın, bazen toplumlar arasında önyargı ve şiddeti teşvik eden bir görüntü sergiliyor. Bizler, çokuluslu kültür kuruluşlarıyla diyaloğa girelim ve gençler üzerinde olumsuz etki yaratan unsurları ayıklayalım.

Birçok ülkede okutulan ders kitaplarında, diğer milletlere karşı önyargı, kötü görüş ve fanatizmi oluşturacak bilgiler yer alabiliyor. UNESCO ders kitaplarının bu düşüncelerden arındırılması için bir çalışma başlattı. Liderler olarak UNESCO'ya destek verelim.

Binlerce insan dünyayı geziyor. Bu insanlardan bir kısmı bulundukları ülkeden yüzeysel düşüncelerle ayrılırken, bir kısmı son derece olumlu görüşlerle dönebiliyor. Bu nedenle turizm için hazırlanan broşürler, önyargılardan yanlış bilgilerden arındırılmalı. Liderler olarak Dünya Turizm Örgütü ile bu konuda görüşmeliyiz.

Liderlik, medeniyetler arası uyum için çok önemli bir rol oynayabiliyor. Türkiye ile Yunanistan bu deneyimden geçti. Liderlerin bu çabalarına, daha sonra her iki ülkenin sanatçıları ve işadamları da katıldı. Bu konudaki önemimizin farkına varmalıyız.

Ekonomik ve ticari işbirlikleri toplumlar arası ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunuyor. IMF, Dünya Ticaret Örgütü, OECD gibi kurumlar, toplumlar arasında kültürel yaklaşma sağlayabileceklerin farkına varmalı ve bunları politikalarına almalıdır.

Medeniyetler arası uyumda, entegrasyon ve göç konuları son derece önemli. Türkiye'nin bu konuda, Almanya deneyimi var. Bazı sorunlar yaşıyor olabiliriz. Ama Almanya'ya göç eden ve burada yaşayanlar arasında, önemli mevkilere gelen Türk gençleri var.

Irak'la Türkiye benzin-mazot takası yapacak
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'la mazot-benzin takasına başlanacağını açıkladı. Irak'ta büyük miktarda mazot ve fuel-oil bulunduğunu belirten Gül, "Bunları Türkiye'ye taşıyıp, karşılığında benzin göndereceğiz. Özel firmaların bu konuda çalışabilmesi için izin çıkardık. Tahminimiz, 20-30 bin tankerin Güneydoğu'da faal hale geleceğidir" dedi. Türkiye'nin Irak'ta yapabileceği çok şey olduğunu kaydeden Gül, "Irak'ta şu anda normal hayat çok kötü. Irak'ta elektrik, su, içme suyu, telefon ve benzin yok" dedi.

Zeynep TUÄžRUL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır