kapat
22.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Erdoğan Ata'nın evinde

AB Zirvesi'ne katılan Başbakan Erdoğan, Selanik'te Atatürk'ün doğduğu eve gitti. Cumhuriyet tarihinde bu ziyareti gerçekleştiren ilk Başbakan olan Erdoğan, buradan siyasi mesajlar gönderdi.

Erdoğan, "Türkiye'de siyasi boşluk olunca, Ordu devreye girer. Artık demokrasi sağlıklı bir şekilde işliyor" dedi. Erdoğan'ın Atatürk Evi'ni ziyareti, küreselleşme karşıtı gösterilerin yoğun olduğu güne rastladı.


Yunanlı yetkililerin güvenlik nedeniyle ziyareti pazar günü gerçekleştirmesi konusundaki ısrarlarına rağmen, Başbakan Erdoğan riski göze alarak Atatürk'ün evine gitti. Atatürk'ün doğduğu evi, "Türk-Yunan Dostluğunun Simgesi" olarak nitelendiren Erdoğan, Kıbrıs Sorunu'nun çözümü için "Barış elçisi olmaya hazırım" diye konuştu. Erdoğan, Ata'nın evinde Türk ve Yunanlı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Selanik Zirvesi'nde AB liderleri ile yaptığı görüşmeden Türkiye'nin AB üyeliği için çok olumlu sinyaller aldığını belirten Erdoğan, "Türkiye, 44 yıldır AB üyelik sürecinin takipçisidir. Biz illa AB'ye üye olalım kavgası içinde değiliz. Ancak bu ailenin içinde olduğumuzu iddia ediyoruz" dedi.

BARIŞ ELÇİSİ OLACAK
Erdoğan, Kıbrıs konusunda kendisinin barış elçisi olmaya hazır olduğunu ifade ederek, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Türkiye ve KKTC'ye yüklenilmesinin ise bir çifte standart olduğunu belirtti. Erdoğan, "Kıbrıs sorununu çözmek için, her türlü adımı atıyoruz. Ancak Kıbrıs'ın ve Türkiye'nin AB üyeliğini yan yana koymamak lazım. Çünkü AB, Kıbrıs'ı, tek taraflı üyeliğe kabul etti. Burada bir çifte standart yapıldığını düşünüyorum. Çünkü Türkiye, 44 yıldan bu yana AB sürecinin takipçisidir" dedi.

Erdoğan, Selanik'te AB liderleri ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin AB uyum paketlerini çıkarmada takdir edildiğini, ancak kararlılığın reformların uygulanmasında da gösterilmesi gerektiğini bildirdi ve şunları söyledi

"6'ncı Uyum Paketi Meclis'ten geçti. Şimdi süratle 7'nci Uyum Paketi'ni en geç 1 Ağustos'ta çıkaracağız. AB liderleri de Türkiye'de reform paketlerinin uygulanmasını görmek istiyorlar. Bu çerçevede, düşünce hürriyeti, MGK'nın sivilleştirilmesi, TMY'nin 8'inci maddesinin kaldırılmasının uygulanması, inanç özgürlüğü gibi konulara öncelik veriyoruz."

Erdoğan, Selanik Zirvesi'nde Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile yaptığı görüşmede, Ege'deki hava sahası ihlallerinin gündeme gelmediğini belirtti. Erdoğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ne Türkiye ne de Yunan askeri uçaklarının, sivil uçakları taciz etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan akşam saatlerinde yurda döndü.

Evren MESÇİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır