kapat
22.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Greenspan dolar faizini % 1'in altına indirecek mi?

Amerika son günlerde yine deflasyon ve faiz indirimini tartışıyor.

En son açıklanan Mayıs enflasyonunun yüzde 2.1 ile beklenenin altında çıkması ve bu yıl ABD ekonomisinin sadece yüzde 2.2 büyüyeceği beklentisi, gözleri bir kez daha ABD Merkez Bankası FED'e çevirdi.


Bütçe açığı ve deflasyon riski nedeniyle ABD Merkez Bankası Federal Reserve'in (FED), gelecek hafta faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Amerikan ekonomisinin, bu yıl 450 milyar dolarlık bütçe açığı vereceği tahmin ediliyor.

Yetkililer şu anda yüzde 1.25 oranındaki faizlerde ne kadar indirim yapılacağı ve daha da önemlisi 50 yıla yakın zamandır ilk kez 0'a bu kadar yaklaşan faizler konusunda bir sonraki adımın ne olacağı konusunda kararsız.

Piyasalarda, FED'in çarşamba günü faizleri 0.50 puan düşüreceği tahmin ediliyor. FED yetkilileri ise 0.25 puanlık düşüşün bile çok olacağı görüşünde. Karar vericiler, indirim oranını hesaplarken birçok konuyu gözönünde bulundurmak zorunda. Çünkü bir yandan ekonomik büyümenin yeniden başladığına dair işaretler belirirken, zaten düşük olan enflasyonun giderek daha da yavaşlaması uzmanları endişelendiriyor. Bir başka endişe konusu da Amerikan ekonomisinin, faiz indirimine yeterince çabuk yanıt vermemesi ve böyle bir durumda piyasaların başta bir faiz indirimine nasıl ikna edileceği.

FED, zaten faiz oranlarını üç yıl içinde yüzde 6.5'ten yüzde 1.25'e indirdi. En son Kasım ayında 0.50'lik faiz indirime giden FED, 2001 yılından bu yana yaptığı 12 faiz indirimiyle, kısa vadeli faiz oranını son 41 yılın en düşük düzeyi olan yüzde 1.25'e çekmişti.

DOLAR GÜÇ KAYBEDİYOR
ABD'nin faiz indirimi kararı ulusal para olan doların seyrini de etkiliyor. Özellikle faiz indiriminin ardından yatırımcıların dolardan çekilip faizi daha yüksek olan para birimlerine kaçması doların değer kaybını arttırıyor. Dünyada gelişmiş ekonomilerde ulusal para birimine en yüksek faizi uygulayan ülke hâlâ İngiltere. İngiltere Merkez Bankası sterlin faizini 3.75'ten aşağı çekmemekte kararlı. Çünkü ülkede Euro'ya geçme tartışmaları devam ederken sterlinin gücünü koruma endişesi taşınıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır