kapat
17.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Değerini tam 300 bine katladı

Rüştü, 1990'da Antalya'yla 15 milyon, 1994'te F.Bahçe'yle 1.5 milyar liraya anlaştı. Barcelona'daki ücreti ise 4.5 trilyon lira

Dünya'nın en iyilerinden
İster Fransız, ister Alman, hatta Brezilyalı ya da Arjantinli olsun, futbolun heyecanını yüreğinde hisseden kime sorarsanız sorun, dünyanın en iyi 5 kalecisinden biri olarak gösterir Rüştü'yü... İşte bunun doğal bir sonucu olarak Avrupa piyasasının aranan yıldızı haline gelen Rüştü, Manchester United, Arsenal, Bayern Münih derken Barcelona'nın yolunu tuttu. Kolay olmadı Rüştü'nün Korkuteli'nde başlayıp Barcelona'ya uzanan futbol yolculuğu... 10 Mayıs 1973'de dünyaya gelen Rüştü doğuştan Galatasaraylı'ydı. Futbola santrfor olarak başladıktan sonra Dursun Karacasu onun kalecilik meziyetlerini keşfetti. Kısa zamanda İzmir'de yapılan Ümit Milli Takım seçmelerine çağrıldı.

Beşiktaş'tan iki kez döndü
Bir yılda santrforluktan kaleciliğe, oradan Ümit Milli Takım'ın kapılarına dayanmıştı Rüştü. Henüz 17 yaşındaydı ve Fatih Terim ile Rasim Kara'nın himayesi altına girmişti. Şöhreti o kadar kısa sürede yayıldı ki Galatasaray'dan teklif alıp, Florya'ya geldi. Mustafa Denizli tarafından denenen Rüştü "Bir yıl PAF takımında oynayacaksın" tekifine sıcak bakmadı ve Antalya'ya döndü. Antalyaspor'la 2 yıllığına, bugün bir akşam yemeği bile yemenin zor olduğu 15 milyon liraya anlaştı. Antalyaspor'da direkt oynamamasına karşın Terim tarafından Ümit Milli Takımı'na alındı. İlk maçında Almanya'dan 4 gol yedi ama Terim ona "Sen Türkiye'nin en büyük kalecisi olacaksın" dedi. Başarısı devam edince Rasim Kara'nın önerisiyle Beşiktaş'ın gündemine geldi.

Terim F.Bahçe'ye önerdi
Siyah-beyazlı takımın kapısından iki kez döndü. 1993 yılında Beşiktaş'la anlaştıktan sonra talihsiz bir trafik kazası geçirdi. Vücudunda pek çok kemik kırılınca Beşiktaş Rüştü'den vazgeçti. Kazadan 6 ay sonra Fatih Terim'in yakın arkadaşı Cemil Turan'a "Rüştü'yü mutlaka alın" önerisiyle F.Bahçe'den teklif aldı. Rüştü, Çengelköy'de bir daire, bir otomobil ve 1.5 milyar karşılığında F.Bahçeli oldu. Bir yıl kiralık olarak oynadığı Antalya'dan F.Bahçe'ye geldiğinde Engin'in yedeğiydi. Kayseri maçında Engin'in ayağı kırılınca F.Bahçe ve Milli Takım kalesini devraldı. 1996'da 1.5 milyon dolara sözleşme yeniledi. İki sezon sonra ücreti 1 milyon 525 bin dolara çıktı. Yani son 7 yılda Fenerbahçe'den 10 milyon 500 bin dolar aldı.

Pendik faciasıyla yıkıldı
F.Bahçe'de kaptanlığa kadar yükselen Rüştü, Pendikspor maçından sonra tüm Türkiye'yi üzüntüye boğan bir taraftar saldırısına hedef oldu. O günlerde F.Bahçe formasını bir daha giymeme kararı almasına karşın, F.Bahçe sevgisi ağır basınca takımından kopamadı. Bir daha kendisine yapılan kaptanlık tekliflerini bu olayın tepkisi olarak kabul etmezken, yıldızı Milli Takım'da her geçen gün arttı. Son 5 sezondur Avrupa'dan ciddi teklifler alan ancak eşi Işıl'ın "Kurulu düzenimizi bozmayalım" isteği nedeniyle teklifleri geri çeviren Rüştü bu sezon firma takımların gündemine girdi. Barcelona'da başkanlığa adaylığını koyan Laporta, 26 Mayıs'ta yardımcısı Sandor'u İstanbul'a göndererek milli kaleciyle ön anlaşma yaptı.

Laporta'ya kazandırdı
Futbola adım attığında sadece 15 milyon liraya imza atan Rüştü'ye dünya devi Barcelona tam 2.7 milyon euro, bir villa ve son model otomobil teklif ediyordu. Rüştü Laporta ile ön anlaşma yaparken, sözleşmenin yürürlüğe girmesi için F.Bahçe'nin teklifini beklemelerini istedi. Ancak sarı-lacivertli takım, Rüştü'ye bir milyon 500 bin dolar artı 500 bin dolar şampiyonluk primi önerince ipler koptu. Laporta başkanlık seçimlerini kazanmıştı. Rüştü de 1990'daki 15 milyon liralık sözleşmesinin tam 300 bin katına Barcelona yolculuğu için bavullarını toplamaya başlamıştı. Bundan sonra Türkiye'nin gözü yine İspanya'da ancak bu kez Real Sociedad ile birlikte Barcelona'nın üzerinde olacak.

Barcelona için en doğru isim
Barcelona'nın kaleci ihtiyacı olduğu kesin. Bonano bir türlü bekleneni veremedi. Rüştü ise inanılmaz bir file bekçisi. Takımı sıkıştığı anda kurtaran isim. Şunu söyleyebilirim ki, Joan Laporta'nın seçimi kazanmasında Rüştü'yü transfer listesine alması büyük rol oynadı. Nihat'ın Real Sociedad'da yarattığı havanın aynısını gelecek sezon Rüştü ile Barcelona'da yaşayacağız diye düşünüyorum.

Haldun DOMAÇ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır