kapat
17.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


1402'liklere af geliyor

AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, 12 Eylül döneminde, 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası'na göre yargılanıp mahkum olmuş veya şartlı olarak salıverilmiş herkese "memnu (yasaklanmış) haklarının iadesini" öngören kanun teklifini dün TBMM Başkanlığı'na verdi.

Yasalaşması halinde yaklaşık 30 bin kişinin yararlanması beklenen teklifte, af için TCK'ya geçici bir madde ekleniyor. Bu düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin, yasa çıktıktan sonra 1 yıl içinde başvuruda bulunması gerekiyor. Ayrıca, memnu hakların iadesi için "iyi hal" koşulu aranmayacak.

"KORKU DÖNEMİ BİTİYOR"
Toplumun önemli kesiminin 12 Eylül olağanüstü döneminde olumsuz etkilendiği vurgulanan teklif gerekçesinde, "iyi hal" koşulunun aranmaması, şöyle ifade edildi "Bu kişilerin eylemlerine ilişkin pişmanlık duygularını ortaya çıkarabilecekleri bir ortam oluşmadığından ve bihakkın infaz tarihleri de çoğu için daha gerçekleşmediğinden yasaklanmış hakların iadelerini talep edebilmeleri için iyi hallilik koşulunun aranmaması öngörülmektedir"

Teklif yasalaşırsa, öğretim üyelerine üniversite yasağı sona erecek, kamu haklarından mahrum olanlar af kapsamına girecek ve "1402 yasağı" artık tarihe karışacak. Teklif sahibi AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, "toplumun yarası" olarak tanımladığı, 1402 sorununun çözümüne ilişkin üzerinde çalıştıkları teklifle ilgili şunları söyledi "Olacak iş değil. Öyle mağdurlar var ki, cezası hala bitmemiş, 2014 yılına kadar herhangi bir suç işlerlerse cezasını katlanarak çekecek. O yüzden bu insanlar evden sokağa çıkarken korkuyorlar. Ya başıma bir iş gelirse diye. Artık bu korkuları kaldırmak istiyoruz."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır