kapat
17.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Hepsi de okumuş canavar çocuklar!

Hız limitlerini zorladıkları için ehliyetlerine el konulan sürücülerin psiko-sosyal durumlarını gösteren bir araştırma, ilginç sonuçları da ortaya çıkardı. Meğer 'sabıkalı sürücüler' hız yapmayı sevmiyormuş!

Türkiye'de her yıl binlerce insan, trafik canavarının kurbanı oluyor. Trafik canavarı olan sürücülerin pek çoğunun, daha önceden 'aşırı hız'dan sabıkalı olduğu ortaya çıktı. 5 kez aşırı hız yaparken tespit edildiklerinden ehliyetlerine el konulan sürücüler arasında yapılan bir araştırmadan, ilginç sonuçlar ortaya çıktı. İstanbul Trafik Vakfı tarafından yapılan araştırma, ehliyetleri alınan sürücülerin büyük bir bölümünün 'üniversite mezunu' olduğunu gösterdi. 'En az bir kez kaza yapanlar' kategorisindeki 200 sürücünün, sorulara verdikleri yanıtlar arasında, "Hızı sevmem, hız meraklısı değilim", "Hız ihlalini sıkıldığım için yaptım", "150 kilometre hızla radara girdim. Bana göre fazla bir sürat değil", "O arabayı alıp o parayı veriyorsam hız yaparım kardeşim" şeklinde trajikomik cümleler var.

ARABA HIZLI GÄ°TMEK Ä°STÄ°YOR
Ehlİyetlerİne el konulmasına karşın sürücülerin yüzde 23.5'inin kendi hızını uygun bulduğu ve kesinlikle hızlı araç kullanmadığını beyan ettikleri araştırmada sürücüler araç kullanırken gösterdikleri tutumla ilgili 'özel' açıklamalar yaptılar. "Hız meraklısı değilim. 120 kilometrenin üstüne çıkmıyorum.", "Hız sınırları çağa uygun değil, günümüz gelişmelerinin altında kalıyor", "Araba hızlı gitmek istiyor" gibi cevaplar veren sürücülerin bir kısmı da radarların tuzak olduğunu düşünüyor. "Öyle bir yol oluyor ki, dümdüz ve bomboş. Oralarda radar kuruyorlar. Kabahat radarların kurulduğu yerlerde.", "Yolun ve arabanın güzel olduğu durumlarda hız yapmak kaçınılmaz" şeklindeki cevaplar, araştırmaya yansıyan 'hızlı sürücülerin psiko-sosyal durumunu belirten ilginç göstergeler.

ÇOĞU OKUMUŞ ÇOCUKLAR
Vakıfa bağlı, Psikoteknik Değerlendirme, Sürücü Eğitim ve Araştırma Merkezi, geçen yıl 200 kişi üzerinde gerçekleştirdiği çalışmada çıkan sonuçlar, bu sürücülerin eğitim düzeyinin yüksek olduğu verisini ortaya koyuyor. Hız ihlali yapanların yüzde 30'unun üniversite mezunu olduğu ortaya çıkan araştırmada, liseyi bitirenlerin oranı yüzde 28, ilkokulu bitirenlerin oranı yüzde 27.5 ve ortaokulu bitirenlerin oranı ise yüzde 11.

Yaş ortalamaları 39 olan ve 3 ile 48 yıl arasında sürücülük deneyimi bulunan bu sürücülerle yüz yüze yapılan görüşmelerde bu kişilerin yılda ortalama 3 bin ile 200 bin kilometre arasında yol kat ettikleri saptandı.

Büyük bir bölümü evli olan bu sürücülerin meslek gruplarına bakıldığında ise firma ve işletme sahipleri ilk sırada yer alırken, bunu satış ve pazarlama firmalarında çalışan kişi ve yöneticiler takip etti.

EHLÄ°YETE NE GEREK VAR KÄ°?
HIz ihlallerini, genelde iş amaçlı seyahatlerde gerçekleştirdiklerini söyleyen sürücülerin yüzde 42.9'u son 5 yılda bir kaza yapmış. Araştırmada sürücülerin yüzde 9.6'sı 2 kaza, yüzde 4'ü ise 3 kaza yaptığı ortaya çıktı. Araştırmadan da çıkan en ürpertici sonuç ise sürücülerin yüzde 12.7'sinin 'sürekli', yüzde 26.5'inin 'ara sıra', yüzde 7.4'ünün de 'sık sık' ehliyetsiz olarak yollara çıkması oldu.

Sollarım çünkü depresyondayım!
Psikiyatri uzmanlarının görüşlerinin yer aldığı www.psikiyatrist.net adresinde yer alan bilgilere göre, araç kullanan kişilerin ruhsal durumları trafik kazalarına davetiye çıkarıyor.

Uzmanlara göre narsistler, kendini ifade edemeyenler, alınganlar, kötü çocukluk dönemi geçirenler ve depresyondakiler hızlı ve tehlikeli araç kullanıyor. Kişilerin içinde büyüdükleri aileler onların çocuk yaşlardan itibaren, hatta anne karnındayten iyi ya da kötü yönde etkilemeye başlıyor. Kişilerin bazen "hep en önde ben olmalıyım, beni kimse geçmemeli, kimse benden ve benim arabamdan hızlı gitmemeli" şeklindeki düşünceleri, bunların narsisistik kişilik yapılarıyla" açıklanıyor.

Uzmanlara göre üzerlerine çok fazla yük alan, başkalarına hayır diyemeyen kişiler, kendi yapacakları işler yanında, başkalarının da tüm yüklerini üstleniyor.

İNTİHAR GİRİŞİMİ GİBİ
Eğer kişinin hayattan beklentisi kalmamışsa, her gün mutsuz, isteksizse ve uyku, iştah, enerji ve dikkat sorunları yaşıyorsa, kendini suçluyor ve aşağılıyorsa, depresyon tablosu yaşıyor anlamına geliyor. Uzmanlar hızlı ve tehlikeli araç kullanmayı da bir tür intihar girişimi olarak kabul ediyor.

Şüpheler üzerine hareket eden kişiler veya aşırı alınganlık gösterenler de hız yapabiliyor. Kişilerin evlilik hayatlarında eşlerine veya iş arkadaşlarına kendilerini ifade edemedikleri taktirde bunun acısını trafikte başkalarından çıkarmaya çalıştıklarını belirtiyor ve uyarılarlar "Yanınızdan büyük slalom yapan kişilerin öncelikle psikiyatrik tedaviye gereksinimi olan kişiler olduğunu düşünün. Sakın onlara benzer davranışta bulunmayın."

Genellikle masum olduklarını sanıyorlar
İstanbul Trafik Vakfı'na bağlı merkeze hız ihlali, alkollü araç kullanma ve 100 ceza puanı nedeniyle sürücü belgeleri alıkonulanlar geliyor. Yasa uyarınca sürücüler "Dikkat ve konsantrasyon, "Algı kapasitesi, anlama ve değerlendirme" ile "Hız ve mesafe algılama" özelliklerini kapsayan bilgisayarlı testlere tabi tutuluyor. Test sonunda sürücülerle görüşme yapılıp bunun sonunda ehliyetin sürücüye geri verilip verilmemesine karar ilişkin rapor hazırlanıyor.

Merkezde görevli trafik psikoloğu Nuray Uluğ, 2 yıl içinde merkeze Türkiye'nin çeşitli illerinden bin sürücünün geldiğini ve bunlardan sadece 40'ı hakkında olumsuz rapor verildiğini söyledi. Bu sürücüler itiraz haklarının kullanması durumunda 6 ay sonra yeni bir değerlendirmeye alındığını kaydeden Uluğ, şöyle konuştu "Buraya gelen insanlar genelde kendilerini masum olarak görüyor. 'Ben hız ihlali yaptım ama bunun bir gerekçesi vardı' diyor. Ama dikkat edilmesi gereken şu sonuç değişmiyor. İnsanları risk altına atıyorsunuz."

Bir daha düşünün
Birbirlerinden lüks otomobilleri gördükçe "Keşke benim de böyle bir otomobilim olsaydı" diye iç geçirenlere bir internet sitesi, adeta 'rahatlatıcı' hizmet sunuyor. Kaza yapmış lüks otoların fotoğraflarını sergileyen www.wreckedexotics.com adlı sitede, son model Ferrari'lerin, Audi'lerin, Porsche'ların camı çerçevesi bile kalmamış, yanık görüntüleri yer alıyor.

Site yöneticileri, ilk zamanlar kaza yapan otomobillerin sahiplerini kıskanan kişilerin fotoğraf gönderdiklerini belirterek, "Ancak artık araç sahipleri de hasarlı araçlarının fotoğraflarını çekerek anı mahiyetinde bize yolluyorlar" diye konuşuyorlar.

Özkan GÜVEN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır