kapat
17.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


IMF teklif etti ErdoÄŸan reddetti

Başbakan Erdoğan, IMF'nin stand-by anlaşmasını uzatma teklifini geri çevirdi. IMF heyeti "Ya zorluk çekerseniz" derken, Erdoğan "Sorun olmaz. Yeni kaynaklar buluruz"yanıtını verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, IMF'nin, 2004 yılı sonunda süresi dolacak olan "stand-by anlaşmasının 2 yıl daha uzatılması" önerisini geri çevirdiği anlaşıldı.

Erdoğan'ın, Türkiye'nin 2004 ve 2005 yıllarında 20 milyar doları bulan geri ödemesinin yeni bir stand-by olmadan güç olacağını belirten IMF heyetine, "Yeni kaynaklar buluyoruz. Ödemelerde bir problem olacağını sanmıyorum" mesajını verdiği belirtildi.

Başbakan Erdoğan'ın Malezya'da, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Gül'ün İstanbul'da, "2004'ten sonra IMF'ye ihtiyaç kalmayacak" şeklinde yaptığı açıklamanın, kamuoyuna olduğu kadar IMF'ye de verilmiş bir "kararlılık" mesajı olduğu kaydedildi.

IMF ÇOK ISRARLI
Siyasi kulislere yansıyan bilgilere göre; 5. gözden geçirme çalışması için Türkiye'ye gelen IMF heyeti, stand-by süresini 2 yıl uzatma önerisini Devlet Bakanı Ali Babacan'a iletti. Bu öneriye Babacan'ın ihtiyatlı yaklaştığı öğrenildi. IMF heyetinin, ekonomik programın ana hatlarıyla sağlıklı bir biçimde yürütüldüğü, ancak yeni bir stand-by olmadan 2004 ve 2005 yıllarında 20 milyar doları bulan geri ödemelerde sorun olabileceğine ilişkin kaygılarını ilettiği ortaya çıktı.

Ekonomi bürokrasisinin de IMF ile anlaşma olmadan, vadesi 2004'te dolacak kredi borçlarının bir yıl ertelenmesi ihtiyacı doğarsa böyle bir öneriye sıcak bakılmayacağı yorumları yaptığına dikkat çekildi.

ERDOÄžAN Ä°STEMÄ°YOR
IMF heyeti ile ekonomi bürokratlarının görüş ve önerilerini Başbakan Erdoğan'a ileten Babacan'ın, stand-by süresini 2 yıl uzatma önerisinin değerlendirilmesini istediği belirtildi. Erdoğan, bu öneriye karşı çıkarken, şu mesajı verdi

"Yeni kaynaklar buluyoruz. Zorluklarımız var ama bunu mutlaka başaracağız. O nedenle geri ödemelerde bir problem olacağını sanmıyorum. Türkiye, IMF'nin desteğine ihtiyaç duymadan ayakta kaldığını gösterecektir. Ayrıca karar vermek için henüz çok erken. 2003 yılı rakamlarını bir görelim. Her şey yolunda giderse yeni bir stand-by'a neden ihtiyaç olsun?"

Erdoğan'ın bu mesajı karşısında şaşıran IMF heyeti, 6. gözden geçirme çalışması için Temmuz sonuna doğru yeniden Türkiye'ye gelecek ve baskılarını arttıracak.

AKP'li bir bakan, Erdoğan'ın Malezya'da yaptığı IMF karşıtı açıklamanın kamuoyuna olduğu kadar IMF'ye verdiği bir "kararlılık" mesajı olduğunun altını çizdi. Bakan, SABAH'a şunları söyledi

"Biz IMF ile yeni bir stand-by düşünmüyoruz. Bunu IMF'ye de anlattık. Eğer özelleştirmeyi hızla yaparsak, kesinlikle ödemelerde de sorun olmaz."

Åžamil TAYYAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır