kapat
17.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Ürünlerin garanti süresi 2 yıla çıktı

15 iş gününde arıza giderilmez ise üretici benzer ürünü tüketiciye verecek

Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa'ya dayanılarak hazırlanan garanti belgesi uygulama esaslarına dair yönetmelikle, garanti belgesiyle satılmak zorunda olan malların garanti süresi en az 2 yıl olacak. Yasadan önce garanti süresi 1 yıldı. Garanti süresinin başka bir ölçü birimiyle belirlenmiş olması halinde, malın üzerinde bir ölçü biriminin tespitine yönelik bir düzeneğin bulunması veya yapısının bu değerin tespitine uygun olması gerekiyor. Aksi halde garanti süresi 2 yıl olarak kabul edilecek.

GARANTÄ° BELGESÄ° ÅžART
Yönetmeliğe göre, imalatçı-üretici veya ithalatçı firmalar, mal veya ithal ettikleri ve yönetmelikle belirlenen mallar için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvurarak, garanti belgelerini onaylatacak ve tüketicilere verilmek üzere garanti belgesi düzenleyecekler. Malın arızalanması durumunda tamir süresi en fazla 30 iş günü olacak. Arızanın 15 iş günü içinde giderilmemesi halinde imalatçı-üretici veya ithalatçısı, arızalı mala benzer özelliklerde başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis edecek. Tüketici, onarım hakkını kullanmasına rağmen malın garanti süresi içinde olmak kaydıyla bir yıl içinde aynı arızayı ikiden fazla kez tekrarlaması veya farklı arızaların dörtten fazla kez meydana gelmesi veya belirlenen garanti süresi içindeki farklı arızaların toplamının 6'dan fazla olması halinde malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel, iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edilebilecek.

Yasaya göre, değeri 500 milyon liranın altında olan uyuşmazlıklarda ve tüketici sorunlarında, hakem heyetlerinin vereceği kararlar bağlayıcı olacak. Tüketici davaları, tüketicinin ikamet ettiği yerin mahkemesinde de açılabilecek.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır