kapat
17.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Barca'nın formasına reklam bile alacak

Barcelona'nın yeni başkanı Beckham gibi yıldızlarla uluslararası gelirleri artırıp son yıllarda 200 milyon dolarlık boşa giden transferlerin acısını çıkarmayı hedefliyor

Bir Katalan efsanesi olan Barcelona kulübünün başkanlık seçimleri önceki akşam 41 yaşındaki avukat Joan Laporta'nın galibiyeti ile sonuçlandı. 104 yıllık tarihinin en kötü sezonlarından birini geçiren Barcelona kulubü, sadece lig tablosunda değil aynı zamanda bilançosunda da kırmızı alarm vermeye başladı.

Manchester United'ın ünlü oyuncusu ve İngiliz Milli Takım kaptanı David Beckham'ı 30 milyon sterline transfer etme vaadiyle seçilen Laporta, kulübe kaynak yaratmak için 100 yıllık bir geleneği de yıkmaya çalışıyor. Laporta neredeyse Katalanya bölgesinin bayrağı haline gelen Barcelona formasına tarihinde ilk kez reklam almaya hazırlanıyor.

Laporta, kulübün 164 milyon dolara ulaşan borçlarını tasfiye etmek için büyük yıldızları kulubü transfer edip, özellikle uluslararası gelirleri artırmayı hedefliyor. Laparto'nun bu yöndeki tercihinin Beckam olması da uzmanlar tarafından 'tam isabet' olarak yorumlanıyor. Halen David Beckham'ın futbol hayatını sürdürdüğü Manchester United ile ilgili yaptığı araştırmada kulübün Avrupalı olmayan taraftarlarının yüzde 30'unun kırmızı şeytanları yıldız oyuncuları için takip ediyor. Laporta'nın rakibi Luis Bassat yerel bankerler ve politikacıların desteğini aldı. Bassat kulubün borçlarını yeniden yapılandırılacağı, hatta 180 milyon sterlinlik yeni kaynak bulunacağı vaatlerinde bulundu. Ancak Barcelona'nın heyecan isteyen taraftarlarının 'Beckam' ve en az 5 yıldız vaadinin karşısında Bassat ve ekibinin finansal çözüm vaatleri tutmadı. Fenerbahçe'nin ve milli takımın file bekçisi Rüşdü Rençber'i de transfer eden Laporta'nın en büyük destekçileri takımın eski kaptanlarından Bakero ve bir döneme Barça'nın teknik direktörlüğünü de yapan, Hollandalı efsanevi futbolca Joan Cruff oldu. Laporta, Katalanya'nın genç yeni girişimcilerinin desteğini de arkasına aldı. Barcelona son yıllarda futbolcu transferlerine 200 milyon sterlin harcayarak bu alanda Avrupa'nın en bonkör kulüplerinden biri oldu. Ancak Barça en son şampiyonluğu 1999 yılında kazandı. O tarihten bu yana da başarısızlıklarla geçen her bir sezon sonunda borç faizleriyle birlikte kulübe 71 milyon dolar kaybettirdiği hesaplanıyor.

Kulüpte Zidane modeli uygulanacak
Laporta İlk iş olarak borçların yeniden yapılandırılması yönünde görüşmeler yapacak. Barça'nın en büyük rakibi Real Madrid'in bugüne kadarki en pahalı transfer olan Zidane'ın alınışından sonraki süreç Laporta'nın da yol haritasını oluşturuyor. Real, Zidane'a 40 milyon dolar ödemiş ancak yıldız futbolcu nedeniyle bir yılda ekstra 480 bin forma satıp sadece bu kalemden 9 milyon dolar gelir elde etmişti. Forma, külüp resmi ürünlerinin pazarlamasına ağırlık verilecek. Tam bu noktada Laporta, 100 yıllık bir geleneği de yıkmaya hazırlanıyor. 41 yaşındaki yeni başkan , Barcelona'nın formasına reklam alacak. Bu anlaşmadan 20 milyon dolar bekleniyor.

Beckham borçları kapatacak
Barcelona yeni hesaplar yaparken Beckham'ın İspanya'ya gitmesi halinde Manchester United'ın durumu tartışılmaya başladı. Halka açık olan ve piyasa değeri 246 milyon doları bulan kulubün özellikle uluslarası televizyon gelirlerinin Beckham'ın gidişinden nasıl etkileceğini sorgulanıyor. Ancak borsa uzmanları kulübün İngiltere ve uluslararası televizyon haklarının birlikte pazarlanması nedeniyle, gelir anlamında fazla bir etkinin olmayacağını belirtiyorlar. Ancak United uluslararası televizyon haklarının satışını ayırıp satma planının Beckham'ın gidişi ile suya düşeceği belirtiliyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır