kapat
17.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


'Siz zamlarınızı geri alın biz sıfır zamma razıyız'

434 bin işçi adına ücret pazarlığına hazırlanan Türk-İş Başkanı Kılıç, milletvekili, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı'na verilen zamlar geri alınırsa işçinin de sıfır zamma razı olacağını söyledi

Hükümet, 434 bin işçi adına zorlu bir toplu iş sözleşmesi pazarlığına hazırlanan Türk-İş cephesinden anlamlı bir teklif geldi. Türk İş Başkanı Salih Kılıç, işçi ücretlerine yapılacak zam oranı noktasında ilginç bir çağrıda bulundu. Kılıç, "Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve milletvekillerine verdikleri zammı geri alsınlar. Onlara da zam vermesinler. İşçi de sıfır zamma razı" dedi. Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı bürokratlarının bir işletmenin başında bir dakika bulunmadan zam senaryoları ürettiğini savunan Kılıç, gündemdeki öneriler üzerine şunları söyledi

NİYE HEP İŞÇİ FEDAKAR?
1. Sıfır zam Niye fedakarlık hep işçiden bekleniyor? Devlet büyüklerine varıncaya kadar herkes zammını aldı. Sıra işçiye gelince mi Türkiye batıyor? Olmaz öyle şey. Tüm devlet fedakarlık yapsın, zammını geri versin, zam istemesin, biz de sıfır zamma varız. Türkiye bu sayede kurtulacaksa el birliği ile kurtaralım.

2. İşçi-memur ücret dengesizliği Kamu işçilerinin memurlardan iki kat fazla ücret aldığı söyleniyor. Bunu söyleyenler kendi maaşlarına baksınlar. Asgari ücretlinin vergi yükü yüzde 11.5. Oysa 2.5 milyar lira maaş alan, hayatında fabrika görmemiş genel müdürün vergi yükü yüzde 2.5. İşçinin çalışma şartlarının ne kadar zor olduğunu masa başındakiler bilemez.

3. İşsizler ordusu Kimse, çalışan işçinin sırtından işsizlik edebiyatı yapmasın. Bunu korkutma aracı olarak kullanmasın. Hükümetlerin görevi, istihdamı arttırıcı politikalar uygulamaktır. Bunu AB ülkeleri de tartışıyor ve geleceğe dönük projeler üretiyor.

4. Zarar eden zam almasın İşletmeye zarar ettirmeyin. Bir işletme zarar ediyorsa, sevk ve idaresinde sorun vardır. Zarar ediyorsa kapatırsın. Sonuçta, topla tüfekle karşısında duracak gücümüz yok ki.

İŞÇİ NE İSTİYOR?
Türk-İş Başkanı Kılıç, hükümetin hesabına göre bir işçinin ortalama ücretinin brüt 990 milyon lira olduğunu, giydirilmiş ücretin (sosyal paket+giyim yardımı+yemek yardımı) 1.6 milyar liraya ulaştığını, kendi hesaplarının ise farklı olduğunu belirtti.

Kılıç, kamu işçilerinin ortalama brüt ücretini 850 milyon lira olarak verdi ve bu tutardan 273 milyon lira vergi, sigorta vb. kesinti yapılarak devlete kaynak aktarıldığını savundu.

Kılıç, zam pazarlığı başlangıç noktasını ise "gerçekleşen enflasyon+yüzde 10" olarak ilan etti. Buna göre, 1 Haziran 2002-31 Aralık 2002 döneminde gerçekleşen yüzde 15.6'lık enflasyon işçi ücretlerine yansıtıldıktan sonra ayrıca yüzde 10 refah payı daha verilecek. Bu durumda işçinin brüt ücreti 1 milyar 80 milyon lirayı bulacak. Giydirilmiş ücret ise 1.5 milyar lira civarında olacak. İşçi kesimi, istenen zamla ortalama giydirilmiş ücretin 1.5 milyar liraya ulaşacağını söylerken, hükümet bu ücretin şu anda verildiğini söylüyor.

Okan MÃœDERRÄ°SOÄžLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır