kapat
17.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Talat: Kaptanı denize atacağız

Cumhuriyetçi Parti Başkanı Mehmet Ali Talat, seçimden galip çıkarlarsa ilk iş olarak müzakerecinin değiştirileceğini belirtti

KKTC hükümet ve muhalefet dizimizin bugünkü konuğu Cumhuriyetçi Türk Partisi Başkanı Mehmet Ali Talat... Aralık ayında yapılacak seçimlerden galip çıkacağından emin olan Talat, geçtiğimiz aylarda Annan planının kabul edilmesi için on binlerce kişiyi sokaklara döken kişilerden biri. KKTC'deki 3 büyük şehrin belediye başkanı da kendi partisinden. Talat, iktidara gelirlerse ilk iş olarak müzakerecinin KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş değil yeni Başbakan olması sağlayacaklarını belirtiyor. Talat şu açıklamaları yaptı Müzakerecinin değiştirilmesi, Rum tarafının nasıl bir tutum takınacağına bağlı. Bu seçim sonrası ortaya çıkacak halk, yeni liderini de belirlemiş olacaktır. Bu kişinin en son yapılmış seçimin en fazla destek alan kişisi, dolayısıyla başbakan olması söz konusu. Anayasada Denktaş'a görüşmecilik sıfatı veren bir madde yok. AB yolunda Türkiye bir tanker gemi, Kıbrıs da onu çeken bir küçük kılavuz gemi gibi. Ancak bu kılavuz gemi yanlış kaptan tarafından yönetiliyor. Biz, seçimlerle işte kılavuz geminin kaptanını denize atacağız... Koskoca Türkiye'yi şu anda kötü bir kaptanın yönetimindeki römork sürüklüyor.

Hattı genç Denktaş kaldırdı
Amerikan haber dergisi Time, son sayısında KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm ve Kültür Bakanı Serdar Denktaş'a geniş yer ayırdı. Oğul Denktaş'ı "Kıbrıs'ta iki taraf arasındaki yeşil hattın kaldırılmasını sağlayan mimar" olarak niteleyen dergide şöyle denildi Birçok sıfatına rağmen onu herkes Rauf Denktaş'ın oğlu olarak tanıyor. Ancak oğlu yükseliyor. Oğul Denktaş, "Onun (babasının) jenerasyonu Kıbrıs sorununa farklı bakıyor Ben silahla çatışmadım. Yanımda arkadaşlarımın öldüğünü görmedim. Babam o kuşaktan" diyor.

Akıncı; Kısa vadede barış ihtimali azaldı
KKTC'deki en büyük muhalif partilerden bir diğeri de Toplumcu Kurtuluş Partisi. Bir dönem hükümette de koalisyon ortağı olarak yer alan partinin Başkanı Mustafa Akıncı, muhalifleri Denktaş ve iktidardaki Ulusal Birlik Partisi'ne karşı tek bir çatı altında birleştirmeyi amaçlıyor. Şimdiye kadarki görüşmelerden bir sonuç alamadıklarını söylese de bu kez seçimde muhalefetin iktidara geleceğinden emin. "Kıbrıs'ta kısa vadede barış olur mu?" sorusuna Akıncı şu cevabı verdi İhtimaller azaldı. Kıbrıs sorununun dengeli biçimde çözüm şansı, Kopenhag öncesinde daha çoktu. 16 Nisan'dan sonra bir o kadar da zor oldu. Mayıs 2004'ten sonra imkansız kelimesini kullanmak istemiyorum ama çok daha fazla zor olacak. "2004 mayıs önemsiz" denirse, bırakın Annan planındaki haklarımızı 1960 anayasasındaki haklarımızı dahi kaybetme endişesindeyiz.

Burcu YAKAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır