kapat
16.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


EMRE AKÖZ


Balığı didikleyeni sevmem

Boğaz'da doğmuşum, Küçüksu'da... Hep İstanbul'da yaşadım. Evdeki herkes balık severdi.

Ancak ben etçi oldum Bonfilesinden kebabına, ciğerinden işkembesine etin hemen her türlüsünü büyük bir iştahla yerim. 'Et mi, balık mı' diye sordukları zaman tereddütsüz ilkini seçerim.

Durum böyle ama balık severlere karşı her zaman saygı duydum. Hele balığın tazesinden anlayanlara, bir balığın nasıl pişirileceğini bilenlere hep gıpta ettim.

Şu da var Etçi olduğum için sakın balıklara sofra işkencesi yaptığımı sanmayın; adabıyla yerim. Hani bazı tipler vardır Tabaktaki balığı çatalının ucuyla didik didik eder. Kesmez, tırtıklar. Üç beş dakika içinde o güzelim balık çapalanmış toprak parçasına döner. İşte o tiplerden hiç hoşlanmam. Balığa böyle hunharca davranıp da mizaç olarak anlaştığımız hiç kimse olmadı hayatımda. Balığı didikleyenlerden ve selamlaşırken elini pelteleştirenlerden hoşlanmam.

Neyse... Bugün faydalı bir iş yapayım dedim. Hem size, hem kendime. Malum yaş ilerliyor. Artık kırmızı etten, balığa geçmek şart. Peki balıktan anlamayan İstanbul çocuğu ne yapar? Cevap basit Kaynaklara başvurur.

İstanbul Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürü Hakan Farımaz bir kitapçık hazırlamış "Her Mevsim Balık, Her Yaşta Sağlık." Son derece yararlı bilgiler var burada...

****

* En önemli soru Sıcak aylarda hangi balığı yemeli? İşte geliyor...

Haziran; Tekir, barbunya, gelincik, mercan, sinarit, levrek. Temmuz Sardalya, kolyoz, uskumru, tekir, barbunya. Ağustos Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, kolyoz, palamut. Eylül Sardalya, kılıç, palamut, lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç, hamsi, mırlan, hani, tekir, barbunya.

* Peki taze balık nasıl anlaşılır?

Derisi; Rengi parlak, pulları saydam. Gözler Canlı ve parlak. Solungaçlar Parlak kırmızı, deniz kokusu hissedilir. Solungaç kapağı Sıkıca kapalı olur. Karın derisi Parlak. Kaslar Sıkı, elastik.

* Kırmızı etle kıyaslandığında Balığın kalorisi düşük... Yağ oranı düşük... Kalsiyumu yüksek... B1 ve B2 vitamini yüksek...

* Üç tarafımız denizlerle çevrili diye böbürleniriz. Ama vaziyete batkın Balık tüketimi Japonya'da 88, bizde ise sadece 8 kilo. Japonya kalp ve damar hastalığının en az olduğu ülkelerin başında geliyor.

****

Kitapçıkta daha bir sürü bilgi var. Yerimiz hepsini buraya almaya imkan vermiyor. İşin özeti şu Bol bol balık yiyin. Ama didiklemeyin!

Lahmacuna 'sorry'
Cuma günü Günaydın Extra'da görmüşsünüzdür Reklamcı işadamı Alinur Velidedoğlu kare biçiminde lahmacun tasarlamış. Mehmet Barlas "Böylece bir devrime imza attı" diyordu.

Biz ise hiç şaşırmadık. Hatırlarsınız, bir ay kadar önce Velidedeoğlu Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde bir sergi açtı. Burada konu etmiştik. Sergisinin açılış konuşmasından Velidedeoğlu şu tip laflar etmişti

"Benim pergelim kare çizer. Benim dikdörtgenim dairedir... Sorry." Dinleyiciler de 'nasıl oluyor da oluyor' diye düşünmüştü. İşte ne demek istediği şimdi ortaya çıktı. Meğer bütün olay kare lahmacunmuş. Yuvarlak lahmacunu kare yapınca mutfakta sanatsal bir devrimi gerçekleştirmiş oluyorsun.

Demek ki neymiş Sanat ne sanat içindir, ne de toplum; sanat mide içindir. Afiyet olsun.

Başarılı 'Martılar'a özel ödül
Çeşitli nedenlerden dolayı geç kaldım duyurmakta. Kısmet bugüneymiş. Biliyorsunuz 7 Haziran Cumartesi günü Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi mezunları okulda toplandı. Talaş Böreği yiyip anılarını tazeledi. Epey şamata gırgır yapıldı.

Bu arada okulun mezunlar derneği Kalid dört başarı ödülü dağıttı. Kimler aldı, derseniz. Bir kere bu yıl 'müzik' ağırlıktaydı

Caz gitaristi, hayatını eşi Zuhal hanımla birlikte bu müziğin Türkiye'de gelişmesine adamış olan, Galata'daki Nardis Caz Kulübü'nün kurucularından Önder Focan...

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın genel müdürü Görgün Taner.

Sertab Erener'in Eurovision'da birinci gelen 'Everyway that I can' parçasının da düzenlemesini yapan müzisyen Ozan Çolakoğlu.

Dördüncü kim mi? Valla kesinlikle anlamadığım bir sebepten dolayı bana da ödül verdiler. Hangi başarıyı gösterdiğimi ben de bilmiyorum. Ama öyle uygun görmüşler. Teşekkürler. (Not Mahcup olduğum için kendimi fotoğraftan attım; iyi ki en başta durmuşum, çok kolay oldu.)

SALSACI ANGEL ORTIZ GELİYOR
Latin müziğine ve Latin danslarına son yıllarda büyük ilgi var. İşte bu tarzdan hoşlanan için güzel bir haber "Dünyanın en iyi salsa dansçılarından ve eğitmenlerinden biri olan Angel Ortiz, 'workshop'lar düzenlemek ve gösteri yapmak üzere, SalsaTR organizasyonu tarafından ülkemize getiriliyor. 1 Ağustos 2003, Taksim, Shaman World Music Club ve 3 Ağustos 2003, Bodrum, Escargot Beach Club'ta 'workshop'lar yapılacak." Konuyla ilgilenenler, internetteki www.salsatr.com' adresine girerek ayrıntıları öğrenebilirler.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır