kapat
16.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Türkiye ÖSS'ye kitlendi

Dün tüm Türkiye ve Lefkoşe'de ÖSS'ye giren 1 milyon 502 bin 564 öğrenci sınav salonunda, aileler ise okul kapılarında ter döktü. 160 puan alabilen üniversiteli olacak

Üniversite adayları ve ailelerinin en az bir yıldır süren hazırlık ve bekleyişinin ilk etabı dün tüm Türkiye ve Lefkoşe'de yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile bitti. 1 milyon 502 bin 564 adayın sınav salonlarında, ailelerinin ise kapılarda ter döktüğü sınav ufak tefek aksiliklerin dışında olaysız tamamlandı.

Trafik yoğunluğunun sabah 07.00'den itibaren arttığı E-5 ve TEM gibi ana artellerde sıkıntılı anlar yaşayan öğrenciler, sınava yetişememe telaşına düşerken, bazı şanssız adaylar trafik kazaları nedeniyle sınava giremedi. ÖSS kimlik kartı ve nüfus cüzdanı olmayan adaylar da sınav salonlarına alınmadı. Adaylara sınavda sözel ve sayısal alanlarda çoktan seçmeli 180 test sorusu yöneltildi. Birçok veli de çocukları ile birlikte sınav heyecanını yaşadı.

Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile Lefkoşa'da toplam 5 bin 221 binada, 77 bin 753 salonda yapılan sınavda 220 bin 411 kişi görev aldı.

160 PUAN GEREK
2003-ÖSS'yi kazanmak için sözel, sayısal, eşit ağırlıklı ve dil puan türlerinin birinden 160 puan almak gerekiyor. Üniversitelerin lisans programlarını tercih edebilmek için de söz konusu puan türlerinin birinden en az 185 puan alma koşulu bulunuyor.

Sınav sonuçlarının, 2003 Temmuz ayının son haftası içinde adaylara duyurulması planlanıyor. Adaylar sonuçları, sınav sonuç gazetesi, 900'lü telefon hatları ve internet aracılığıyla öğrenebilecekler. Sonuç belgeleri ayrıca adayların adreslerine postalanacak. Adayların tercihlerini yapmalarının ardından ÖSYM, merkezi yerleştirme sonuçlarını, 2003 Ağustos ayı içinde açıklayacak. Yerleştirme sonucunda devlet, vakıf ve KKTC'deki üniversiteler ile yurtdışındaki üniversitelerin lisans, önlisans ve özel yetenek programlarına toplam 400 bin 884 öğrenci alınacak.

SAYISAL ZOR GELDİ
Dün adayların ÖSS hakkındaki değerlendirmeleri de ilginçti. Adayların çoğu sözel bölüm sorularının kolay, sayısal bölümün ise zor olduğu görüşünde birleşti. Öğrenciler, özellikle matematik sorularının çok zor, Türkçe sorularının ise çok uzun olmasından şikayet etti. Bazı öğrenciler ise hayatlarının 3.5 saate sığdırılmaya çalışılmasına isyan ettiler. Stresten gözyaşı döken Duygu Aslan, duygularını "Yaşadığım kabus gibi uzun zamandı. Çalıştım ama stresten bildiğim soruları da yapamadım" cümlesiyle anlattı.

Öğrenciler sınavdan çıkarken bir grup Liseliler Birliği üyesi lise öğrencisi, İstanbul Üniversitesi ana kampusu önünde, protesto gösterisinde bulundu. Öğrenciler, "YÖK kaldırılsın, ÖSS kaldırılsın" diye pankart açıp, slogan attı. Göstericilere bazı veliler de destek verdi. ÖSYM KKTC Temsilcisi Oğuz Veli Beidoğlu, Lefkoşa'daki sınavda sorun yaşanmadığını söyledi.

ÖĞRENCİLER NE DEDİ?

'Matematik kazıktı'
Gülsüm Güçlü Tıp Fakültesine girmek istiyorum. Geçen yıl girdiğim sınavda öğretmenliği kazandım ama gitmedim. Bu sene Tıp Fakültesi'ne girecek kadar soru yaptığıma inanıyorum ama sayısal zordu. Sözel ise kolaydı.

Fatma Türkben Benim ikinci girişim. Daha önceki yıllarla karşılaştırdığımda sayısal zordu. Özellikle matematik çok ağırdı.

Murat Çelik Ben kimya mühendisliği istiyorum. Sınav iyi geçti ama sayısal bölümden olmama rağmen sayısal soruları ağırdı.

Dilek Köksal Matematik bölümüne girmek istiyorum. Düşündüğümün aksine sayısal soruları zordu. Ama geçen yıllara oranla sözel soruları çok kolaydı.

Hatice Odabaş Sınav iyi geçti ama matematik sorularını çözerken zorlandım. Türkçe soruları da çok uzundu. Tekrar tekrar okumak zorunda kaldım.

Burak Tapan Bana fen soruları zor geldi. Matematik soruları ise daha kolaydı. Umutluyum iyi bir yere gireceğimi düşünüyorum.

Kodlama hatasI yapan yandı
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Küçükyavuz, sınavın sakin geçtiğini bildirdi. Sınav sırasında kopya çekilip çekilmediğinin yanıt kağıtları bilgisayar ortamında değerlendirilirken tespit edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Küçükyavuz, sınav evrakının güvenlik önlemleri altında en geç 17 Haziran'da ÖSYM merkezinde toplanmış olacağını belirtti.

Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kağıdının değerlendirilmesi için kopya alma veya verme girişiminde bulunmamış, cevap kağıdına T.C kimlik numarasını doğru kodlamış, kullandığı soru kitapçığının türünü ve soruların cevaplarını cevap kağıdına işaretlemiş; soru kitapçığını, cevap kağıdını, 2003-ÖSS sınava giriş ve kimlik belgesini eksiksiz salon görevlisine teslim etmiş ve sınav kurallarına uymuş olması gerekiyor.

Fatma CAN - Güngör KARAKUŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır