kapat
16.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Onbinler Che için yürüdü

Asıl adı Ernesto Guevara De La Serna olan Küba Devrimi'nin efsane lideri Che Guevara'nın 75'inci doğumgünü dünyada çeşitli etkinliklerle kutlandı

Ölümünün üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen unutulmayan devrimci lider Che Guevara için en büyük gösteri Küba'da düzenlendi. Guevara'nın gömüldüğü Santa Clara'da düzenlenen törene 100 bin Kübalı katılırken, televizyolarda Che için özel programlar yayınlandı. Başkent Havana'da da Guevara ile ilgili bir fotoğraf sergisi açıldı. Che Guevara, İspanyol asıllı ve sol eğilimli bir orta sınıf ailesinin oğlu olarak Arjantin'de dünyaya geldi. 1953'te tıp öğrenimini tamamladı. 1959'da Amerika'nın desteklediği Batista rejiminin devrilmesine katılarak bugünkü Başkan Fidel Castro'nun en önemli adamları arasına girdi. Küba vatandaşlığına geçen Guevara, savaşta olduğu gibi hükümette de önemli görevler üstlendi.

Birçok ticari heyette Küba'yı temsil etti. 9 Ekim 1967'de Bolivya'da askerlerce yakalanarak öldürülen Guevara'nın gömüldüğü yer bulunarak cenazesi 1997'de Küba'ya getirildi. Gerek emperyalizmin ve yeni sömürgeciliğin bütün biçimlerine karşı çıkması gerek ABD'nin dış politikasına yönelttiği ağır eleştireler nedeniyle Batı'da büyük ün kazanan Guevara için Küba'da her gün ilkokullarda "Komünizm için genç öncüler; Che gibi olacağız" sloganları eşliğinde törenler düzenleniyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır