kapat
16.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


'Cesareti öğretti'

Aylardır tüm dünyanın büyük bir merak ve heyecanla beklediği 5'inci Harry Potter kitabı 'Harry Potter and The Order of the Phoenix' 21 Haziran'da satışa çıkıyor

Amerika'nın saygın haber dergisi Time'ın kapak konusu yaptığı 5'inci Harry Potter kitabı 'Harry Potter and The Order of the Phoenix' ilk önce Avustralya, Kanada, Amerika ve İngiltere'de satılacak. Diğer dillere çevrildikten sonra ise dünyanın dört bir yanında rafları süslemeye başlayacak.

Dünyanın en çok ziyaret edilen alışveriş sitesi amazon.com, 550 bin ön sipariş geldiğini belirtti. Diğer internet siteleri ve yayınevleriyle birlikte ön sipariş sayısı bir milyonu geçti. Bazı aileler aynı anda okuyabilmek için şimdiden 3-4 kitap sipariş etti. Tabii, satış rakamlarının yanı sıra, "Kitap çocukları büyü dünyasına özendiriyor" tartışmaları da yeni bir boyut kazandı.

KİLİSE KARŞI ÇIKIYOR
Kiliseler, Harry Potter furyası başladığı günden bu yana din öğesinin konu alınmadığını savunuyorlardı. Hatta bazı okullarda yasaklanmıştı. Şimdi ise psikologlar şu açıklamayı yapıyor Yazar J. K. Rowling, çocukların gerçek dünyalarıyla hayal dünyaları arasında büyük ve yıkılması zor bir köprü oluşturdu. Kimse büyü dünyasına özenmiyor. Öyle olsa büyükler neden okusunlar? Tam tersi, her çocuk kitapta kendisinden bir parça buluyor...

Gerek Harry Potter'ın gerekse de kitaptaki arkadaşlarının çocukların komplekslerinin de yok ettiği ifade ediliyor. Tıpkı Harry gibi kısa saçlı, gözlüklü bir çocuk düşüncelerini şöyle anlatıyor Boyum kısa olduğu ve gözlük taktığım için bazen kendimden utanıyordum. Ama Harry de bana benziyor. Artık gözlüğüm olduğu için hiç utanmıyorum. Uzmanlar, kitabın çocukların okuma alışkanlığını artırdığı konusunda da hemfikir. Normalde, ergenlik çağındaki çocukların 300 sayfadan fazla kitap okumadığı, ancak yeni serisi 900 sayfa olacak Harry Potter için sabırsızlandıkları söyleniyor.

CESARET KAZANDIRIYOR
Bir de diğer bir boyut da "Çocukların aslında Harry Potter'a ihtiyacı olması"... Bu neden ise İngiliz öğretmen Ebony Thomas tarafından şu şekilde açıklıyor Harry annesini ve babasını kaybetmiş bir çocuk. Onun durumunda olan, ya da anne ve babası ayrı yaşayan çocukların sayısı her geçen yıl artmakta. Bu çocuklar çoğu zaman kendilerini yalnız hissediyor, mutlu olamıyorlar. Ancak sonra bir bakıyorlar ki onlarla aynı hayatı paylaşan bir çocuk "cesur" hareketlerde bulunuyor. Tek başına istediklerini yapabiliyor. İşte bu da onları cesaretlendiriyor. Bu nedenle, kesinlikle yeni jenerasyonun Harry Potter'a ihtiyacı var.

RAKAMLARLA HARRY POTTER
* 20 Haziran'ı 21'ini bağlayan gece 12'de satışa sunulacak.

* Serinin pazarlanma süreci için harcanan rakam 4 milyon dolar.

* Son kitap 8,5 milyon adet basıldı, ilk kitap ise 50 bin adet basılmıştı.

* İlk kitabın fiyatı 16.95 dolardı, yeni kitap ise 29.99 dolar olacak.

* Kitabın tanıtımı için 3 milyon çıkartma satıldı.

* İnternetteki ön sipariş sayısı 550 bin.

* Sayfa sayısı 900. Bugüne kadarki en uzun çocuk kitabı olduğu belirtiliyor. İlk kitap ise 309 sayfaydı.

* Basımevinde çalışan bir işçi kitabın, kopyasını İngiliz The Sun gazetesine 41 bin dolar karşılığında satmaya çalışırken yakalandı ve hapis cezası aldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır