kapat
16.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Şah'ın oğlu devrede

İran'daki öğrenci eylemleri, Rıza Pehlevi ile hükümet arasında propaganda savaşına dönüştü. Gösterilere destekleyen TV'ler engellenmeye çalışılıyor

İran'da 10 Haziran Salı gecesi başlayan rejim karşıtı gösterilerde altıncı güne girildi. Üniversitelerin özelleştirilmesini protesto eden öğrencilerin başlattığı ve sonradan rejim karşıtı protestoya dönen gösterilerde, toplam 60 kişi yaralandı. Enformasyon Dairesi Başkanı Ali Asker Meheki, gösteriler sırasında atılan taşların isabet edenlerin 32'sinin güvenlik görevlisi olduğunu belirtti. Cumartesi gecesi diğer gecelere göre daha sakin geçmesine rağmen, olaylarda beş banka, 22 araç ve 34 motosiklet de hasar gördü.

Bu arda hükümet Devrik Şah Pehlevi'nin oğlu Rıza Pehlevi'nin sahibi olduğu İran Ulusal Televizyonu'nun (NITV) da aralarında bulunduğu kanalların yayın yapmasını hükümet engellemeye çalışıyor. Gösteriler İran Ulusal Televizyonu (NITV) çağrıları üzerine rejim karşıtı gösteriye dönüşmüştü.

Devamlı rejim karşıtı siyasi oturum ve gösteri yürüyüşlerine yer veren kanalların son birkaç gündür hep karlı ve cızırtılı gösterdiğini belirten ılımlılar bundan dini lider Hamaney yandaşlarını sorumlu tutuyor. Muhafazakârlar ise Pehlevi'nin İran'ın başına geçme isteğini öğrencileri örgütleyerek gerçekleştirmeye çalıştığını iddia ediyor. DIŞ HABERLER

24 öğrenci kayıp
Başkent Tahran dünü sakin geçirirken, güneydeki İsfahan, Şiraz ve güneybatıdaki Ahvaz kentlerinde gösteri yapan bazı gruplar polise taş attı, bazı dükkanların camlarını kırdı, araç lastikleri yaktı ve rejim karşıtı sloganlar attı.

Öncek gece de ellerinde sopa, bıçak ve zincir taşıyan yüzlerce kişi Allame Tabatai Üniversitesi'nin öğrenci yurduna saldırdı, odalara girerek öğrencileri dövdüğün belirtildi. Çıkan olaylarda 70'e yakın kişi yaralanırken 24 öğrencinin kayıp olduğu bildirildi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır