kapat
16.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


AB kaderiniz sizin elinizde

Belçika Başbakanı Verhofstadt, "AB, sadece Hıristiyan ve Musevi cemaatlerinden oluşmuyor" diyor ve ekliyor Tarih almak size bağlı, Brüksel'e değil...

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecinde en önemli dönemeci olan Kopenhag Zirvesi öncesinde Ankara'yı açıkça desteklediğini belirten Belçika'nın Başbakanı Guy Verhofstadt, SABAH'a konuştu. AB'ye üye olmanın belirli kriterleri olduğunu hatırlatan Başbakan Verhofstadt, bunları yerine getirmiş bir ülkeyi herkesin kabul etmek zorunda olduğunu belirtti. Türkiye'nin AB'ye tam üye olma tarihini de yine kendisinin belirleyeceğini söyledi.

ÜYELİĞİMİZİ DESTEKLİYOR
Kopenhag Zirvesi öncesi Türkiye'ye, "Fransa ve Almanya'nın teklif ettiği 2005'ten daha yakın bir tarih, 2003 Aralık tarihinin teklif edilmesini" öneren bir hükümet kararı alan Belçika hükümetinin Başbakanı Guy Verhofstadt, "Ankara, AB ile müzakerelere başlama tarihini kendisi belirleyecektir. AB üyesi olma kriterleri ortada. Gayet net ve açık bu kriterleri yerine getiren Türkiye ile müzakereler hemen başlayabilir. Hükümet tarafından yasalar çıkarılıyor. Bu yasalar hayata da geçirildiği zaman müzakereler de otomatikman başlayacaktır. Aslında Türkiye'nin kaderi kendi elinde" dedi.

18 Mayıs tarihinde yapılan genel seçimlerden güçlenerek çıkan ve ikinci defa hükümet kurmakla görevlendirilen Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, yemin töreninden sonra sorularımızı yanıtladı. AB ile müzakerelerin başlama tarihinin Türkiye tarafından belirleneceğini belirten Verhofstadt, "Birtakım çevreler tek kültürlü Avrupa hayal ediyor. Avrupa sadece Hıristiyan ve Musevi camiasından oluşmuyor.

TÜRKİYE AVRUPALI'DIR
Avrupa aynı zamanda köklü insani değerlere de sahiptir. Bir ülkenin Müslüman, Hıristiyan ya da Musevi olması ile Kopenhag siyasi kriterlerinin hiçbir alakası yoktur. Böyle bir bağlantı kurmak son derece tehlikeli ve saçma olur" diye konuştu.

Başbakan Verhofstadt, Türkler'in yaklaşık 500 yıl boyunca Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan'ı yönettiğini ve bu ülkelerin Hıristiyan kalmalarına müsaade ettiğini vurguladı. İnsani değerlere önem veren Türkiye'nin Balkanlar'ın büyük bir bölümüne hükmettiği o dönemden beri Avrupa ailesinin bir ferdi olduğunu belirtti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır