kapat
15.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Ä°LKER SARIER


Turnusol kağıdı

İşadamı Korkmaz Yiğit, nakavt olmadan önce son bir gayretle "kimyam bozuldu" diyerek, literatürümüze paha biçilmez bir tanım hediye etmişti.

Ondan sonra da zaten hepimizin kimyası bozuldu. Hergün yeni bir sır yeni bir gizli ilişki öğreniyoruz. Sır manyağı olduk!..

Yiğit'in anlattıkları dudak uçuklatıyor.

Siyasetçi, işadamı, bürokrat, gazeteci hatta MİT'te görevli olduğu iddia olunan yeraltı simaları sarmaş dolaş özelleştirmelerin göbeğinde "ateş dansı" yapıyorlar.

500 milyon dolarlar havada uçuşuyor.

Anlı şanlı genel yayın müdürleri zaten medyayı parsellemiş... "Sipariş" haber ve yorumlar ortalığı kasıp kavuruyor. Dinlenen telefonlar, el altında "şantaj ve tehdit" için kullanılıyor.

Ve daha neler neler...

Pandora'nın Kutusu öyle bir açıldı ki, bir daha zor kapanır... Türkiye kanırta kanırta şeffaflaşmaya doğru gidiyor. Tam bize göre bir yöntemle, "vahşice" şeffaflaşıyoruz.

Bunun en son işaretlerinden biri devletin kolluk kuvvetler marifetiyle Uzanlar'ın iki büyük şirketine el konulmasıdır.

Bu olay, "büyük bir kavganın" sonu değil, başlangıcıdır. Devletin bu kadar büyük imtiyaz ve işletme sözleşmelerini tek taraflı olarak "feshetme ve el koyma yetkisinin" olup olmadığını, varsa da hukuki yöntemlerle kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz.

Kafama takılan bir tek soru var

Bu ülkede, mahkemeler, hakimler ve hukuk bir işe yaramıyor mu, yoksa kullanılması uzun ve zahmetli bir iş mi?

Bu işlemde, "hukuk kullanıldıysa", Uzanlar niye bağırıyor? "Hukuk kullanılmadıysa" "devlet" niye ne yapmaya çalışıyor?

Devlet erki, elini taşın altına koymuş, yatırım yapmış bazılarını pataklama aleti mi?

Bu sorular önemli..

Çünkü Türkiye'de, ihaleler ve özelleştirmeler sürecinde, anlıyoruz ki bir çok rant sahası açılmış, bu rantlar etrafında büyük kapışmalar, boğuşmalar yaratılmış, gücü gücü yetene bir cangıl savaşı sürmüş, bu arada doğal olarak çok sayıda "kurban" da yaratılmıştır.

Bu sürecin baş aktörleri, siyasi partiler ve siyasal ilişkilerdir.

Siyasi ilişkilerini kuvvetli götüren "akbabalar" özelleştirmelerden büyük rantlar temin ettiler... Siyasi ilişkileri götüremeyenler "kurban" seçilip, yedikleri kazıkla başbaşa bırakıldılar.

Bu yaptığım ayrıma mim koyun!..

Uzanlar, bir zamanların en güçlü "akbabaları" idi de, şimdi karşıt bir siyasi güç tarafından "gel bakalım, yediklerin yeter, hesap zamanı" diye sigaya mı çekiliyor?

Öyleyse eğer, bu yeni bir rant savaşı mı yoksa bir "temizlik ve hukuk savaşı" mı?

Bir temizlik mi yapılacak yoksa bir kurban daha mı yaratılacak?.. Bilin ki, Uzanlar'ın "varlık savaşı", turnusal kağıdı gücünde olacaktır... Asit mi çıkacak baz mı, göreceğiz?..

Büyük bir "akbabalık" deşifre edilerek, bir milat mı başlayacak? Yoksa, risk almış bir sermaye grubu bambaşka hesaplarla devlet tarafından pataklanacak mı?

Bu "savaşı" iyi izleyin!..


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır