kapat
15.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Koç'un hedefi ABD Borsası'na girmek

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, The Times gazetesine verdiği röportajda, 5-7 yıl içinde bir ya da birkaç şirketlerini New York Borsası'nda görmek istediklerini söyledi

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı kısa süre önce babasından devralan Mustafa Koç, The Times gazetesine konuştu. 43 yaşındaki Mustafa Koç'un Türkiye'nin en nüfuzlu işadamlarından biri olduğu belirtilen haberde, geçen yıl 10 milyar Euro'ya yakın ciro elde eden Koç Holding'in kamyondan yoğurda kadar birçok alanda faaliyet gösterdiği belirtildi. Koç Ailesi'nin, tıpkı kraliyet varisi gibi, en büyük oğulu bu iş için yetiştirdiğine, Mustafa Koç'un aynı grubun 100'ü aşkın şirketinde çeşitli görevlerde bulunduğuna dikkat çekildi.

Mustafa Koç'un 3'üncü neslini oluşturduğu şirketin temellerinin, büyükbaba Vehbi Koç tarafından, 16 yaşındayken Osmanlı'nın çöküş döneminde babasını bakkal dükkanı açmaya ikna ederek atıldığı da yazıda yer aldı. Mustafa Koç, kendisiyle yapılan röportajda "Her evde en az bir Koç ürünü vardır" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü

"Şu anda ciromuzun yüzde 3'ünü dış kazançlar oluşturuyor. Bunun daha çok olmasını istiyoruz. En önemli amaçlarımızdan birisi, 5 ile 7 yılı içinde bir ya da birkaç şirketimizi New York Borsası'nda görmek."

BAÄžDAT'TA OFÄ°S
Koç'un Bağdat'taki ofisini tekrar açtığına dikkat çekilen haberde, Irak'taki yeniden yapılanma ve ABD'nin Türk şirketlerine karşı takındığı tavır ile ilgili olarak Koç'un "50 yıllık bir ilişki bu şekilde sona ermez" sözlerine yer verildi. Koç'un, iç talebin önümüzdeki 1.5-2 yıl daha canlanmasını beklemediği belirtildi.

Koç'un politikacılara ve yetkililere "tavsiye"lerde bulunma tutumunu, AKP iktidarıyla birlikte değiştirerek, partilerüstü kalma kararının ise akıllıca bir hareket olduğu vurgulandı. Ailenin, İMKB'ye kote edilen grubun yüzde 70'ini kontrol ettiği belirtilerek, Mustafa Koç'un gerek duyulması halinde, 5 veya 6'ncı nesil işbaşına geldiğinde ailenin kontrolünün azaltılabileceğini söylediğine dikkat çekildi.

Sabancı Holding imparatorluğu
The Times'ın haberinde Türkiye'nin diğer iki büyük aile şirketine daha yer verildi. Türkiye'nin ikinci büyük aile şirketi olarak tanıtılan, Türkiye'nin en büyük özel bankası Akbank'ın, lider tekstil şirketi Sasa'nın ve çimento şirketi Çimsa'nın yer aldığı Sabancı Holding, "imparatorluk" olarak nitelendirildi. Sabancı'nın kendisini halk adamı olarak tanıttığına dikkat çekilerek, "Kürt hakları ve din konusunda her an karşı açıklamalar yapabilir" denildi.

'KÖTÜ ŞÖHRETLİ AİLE'
Uzan Ailesi'nden ise "kötü şöhretli aile" olarak bahsedildi. Motorola ve Nokia ile Uzan Grubu'nun anlaşmazlığına yer verilen haberde, Türk otoritelerinin Uzanlar'ın enerji faaliyetlerine el koyduğu hatırlatıldı. Grup yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği için, Çukurova ve Kepez Elektrik imtiyaz sözleşmelerinin iptal edildiği belirtilen haberde, Uzanlar'ın medya alanındaki faaliyetlerinden de bahsedildi. Cem Uzan'ın Genel Başkanı olduğu Genç Parti'nin, geçtiğimiz ulusal seçimde yüzde 7 oy aldığı belirtilerek, gelecek seçimlerde daha iddialı olduğu vurgulandı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır