kapat
15.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Petronas Tüpraş'ta müşteri kızıştıracak

Başbakan Erdoğan, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed ile müstakbel Başbakan Ahmet Badawi'ye, TÜPRAŞ'a ülkenin ünlü petrol şirketi Petronas'ın talip olmasını önerdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed ile müstakbel Başbakan Ahmet Badawi'den özelleştirme kapsamındaki TÜPRAŞ'a, bu ülkenin ünlü petrol şirketi Petronas'ın talip olmasını önerdi. Her iki yetkili de konuyla ilgileneceklerini söylediler. Petronas yetkilileri de TÜPRAŞla ilgili ayrıntılı bilgi istedi.

Başbakan Erdoğan, dün temaslarını Ekim ayında yapılacak kongre ile Başbakan olması beklenen ve kendi isteği ile ayrılacak Mahathir Muhammed'in yerine geçecek olan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Ahmet Badawi ile görüşerek sürdürdü. Erdoğan dünkü ve bugünkü görüşmelerinde, Türkiye'deki özelleştirme çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek, Malezya sermayesini Türkiye'ye girmesini istedi.

Erdoğan, önümüzdeki aylarda ihalesi yapılacak olan TÜPRAŞ için de Malezya petrol şirketi Petronasın teklif verebileceğini söyledi. Her iki yetkili de Erdoğan'ın bu teklifini olumlu karşılık verdiği belirtildi.

BÄ°ZE DE KULE LAZIM
Erdoğan, daha sonra Petronas şirketinin yaptığı, dünyanın en yüksek ikiz kulelerini ziyaret etti. Erdoğan 88 katlı ve 452 metre yüksekliğindeki kulelere hayran kalırken, "İstanbul ve Ankara'ya da bunlardan yaptırmamız lazım" dedi.

Erdoğan, daha sonra Petronas yetkililerinden brifing aldı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç ise şirket yetkililerine TÜPRAŞ'ın satışıyla ilgilenip ilgilenmeyeceklerini sordu. Yetkililer ilgileneceklerini belirterek, TÜPRAŞ hakkında detaylı bilgi ve fizibilite raporları istediler.

Başbakan Erdoğan, görüşmeler sırasında, iki ülke ticaretinin 350 milyon dolar seviyesinde kalmasının yetersiz olduğunu belirterek, ticaret hacminin 1 milyar dolara yükseltilmesini önerdi. Badawi de kendi başbakanlığı döneminde sıcak ilişkileri sürdüreceklerini söyledi.

Badawi, Türkiye'de sağlık, turizm ve enerji konularında yatırım yapmak istediklerini ve otel almak istediklerini belirtti. Badawi ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülke dışişleri bakanlarının bir komite oluşturarak temaslarını sürdürmelerini önerdi. Erdoğan, Badawi'nin, THY'nin sefer başlatması teklifine de olumlu yanıt verdi.

2004'te yeni stand-by yok
Başbakan Erdoğan, IMF programını reddederek, ekonomik krizden kurtulan Malezya'da, Türkiye'nin de IMF ile ilişkilerini keseceği mesajını verdi. Erdoğan, "Şu anda hedefimiz, bu ekonomik programı 2004 sonuna kadar ciddiyetle uygulamak ve ondan sonra, yeni bir stand-by anlaşmasına gitmeden, kendi gayretimizle yolumuza devam etmek" dedi. Erdoğan, önceki gün görüştüğü Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'den IMF karşıtı politikaları "Anlatın, bizim Ali de öğrensin" diyerek dinledikten sonra, dün de gazetecilerin sorularıyla karşılaştı. Erdoğan, Türkiye ile Malezya'nın şartlarının aynı olmadığını belirterek, şöyle konuştu

"IMF programını reddettiği dönemde de Malezya, bizim durumumuzda değildi. Bizdeki gibi büyük bir iç ve dış borç stoku yoktu. Borçların GSMH'ye oranı, bizdeki gibi değildi. Bizde dengeler tamamen alt üst olmuş durumda. Bu bakımdan Malezya'nın IMF'yi reddi rahat olmuştur. Bizdeki durum ise farklı. Bizde iç borç stoku felaket, dış borç da öyle. Bunu durdurma ve tekrar lehimize döndürme gayretindeyiz. IMF'ye olan borcumuz, azalmaya başlamıştır. Şu anda 21 milyar dolar borç var. Bunu süratle ödeyip, gerekli adımları atacağız" dedi.

Erdoğan Petkim'i özelleştirilmiş saymıyor
Başbakan Erdoğan, DEİK toplantısında, Malezyalı işadamlarından, Uzan Grubu'nun 605 milyon dolarla en yüksek teklifi verdiği Petkim ihalesine ilgi göstermesini isteyerek, ihaleyi yapılmış saymadığı mesajını verdi. Erdoğan, "Başta tütün ve alkol olmak üzere, pek çok alanda özelleştirme hedefleniyor. Öncelikli şirketler arasında Türk Telekom, TÜPRAŞ ve Petkim'i sayabilirim" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır