kapat
15.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Rejim devrilene kadar devam

İran'da dört gündür polisle çatışan öğrenciler, 1999'daki gibi bir haftalık gösteriyle yetinmeyeceklerini açıkladı Protestolar İslam rejimi sona erene kadar sürecek!

1979'daki İslam devriminden bu yana ikinci kez toplu halde gösteriler ve "demokrasi" çağrılarına sahne olan İran'da sular durulmuyor. Üniversitelerin özelleştirilmesini protesto eden 500 öğrencinin başlattığı, daha sonra 10 bine varan kişinin gündüz ve gece boyunca katıldığı, demokrasi sloganlarının atıldığı gösterilere dönüşen olaylarda en az 90 kişinin tutuklandığı sanılıyor. Tahran Üniversitesi yurtları ve çevresindeki sokaklarda göstericilerin yoğunlaşması üzerine polis bölgeyi kuşattı. Yabancı basın kuruluşlarının da bölgeye girişine izin verilmiyor.

"BASKI BÄ°ZÄ° DURDURAMAZ"
Bıçak, satır ve hatta kaleşnikof tüfek taşıyan bazı gruplar, "Demokrasi istiyoruz. Hamaney'e ölüm" gibi ülkede ilk kez duyulan sloganlar atan göstericilere saldırı düzenliyor. İran Basın Servisi (IPS) adlı haber ajansı da İran Demokratik Cephesi'nin açıklamalarına yer verdi. Öğrencilerin oluşturduğu birliğin açıklamasında "Baskı, hapis, işkence ve şiddet protesto hareketini durduramaz. Rejim devrilinceye kadar bu hareket devam edecek. 1999'daki gibi kısa süreli protestolarla yetinmeyeceğiz" denildi. Ülkede bütün gücü elinde bulunduran dini yönetimin başı Ayetullah Ali Hamaney için "ölüm", söz verdiği reformları yerine getiremediği için de ılımlı Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi için "istifa" sloganları atan göstericiler, sabahın ilk ışıklarına kadar polise direniyor. Geceleri sadece erkekler değil kadınlar da otomobillerine binip Tahran sokaklarında konvoylar oluşturuyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır