kapat
04.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Erdemir zam yapanı yakalayacak

Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, Kardemir'in Erdemir'e katılmasının kesinlikle gündemde olmadığını belirterek, "Biz onlarla ticari ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz o kadar" dedi. Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, "Çelik fiyatları yüzde 25 ucuzladı. Ürünlerimizi kullanan sanayiciler artık hangi gerekçeyle zam yapacaklar, doğrusu bilemiyoruz" dedi

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, çelik ürünlerinin üç ay önceye oranla yüzde 25 ucuzladığına dikkat çekerek, "Bizim ürünlerimizi kullanan sanayiciler artık hangi gerekçeyle Türkiye'de zam yapacaklar bunu anlamam mümkün değil" dedi. Özel sektörün piyasadaki canlanmaya bağlı olarak sanayi mamullerine "Zam yapıp yapmama" tartışmasına Erdemir yönetiminden cevap geldi. "Türkiye'de isteyen istediği zaman zam yapamaz" diyen Recai Berber, şunları söyledi "Çelik fiyatları dolar bazında ortalama yüzde 10 düştü. Yüzde 15 de TL değer kaybını hesap ederseniz demek ki bizim ürünümüz 3 ay öncesine göre TL olarak yüzde 25 ucuzlamış vaziyette." Kamuoyunda "Erdemir tekel, istediği gibi fiyatı belirler" şeklinde yanlış algılama bulunduğunu ifade eden Recai Berber, Erdemir'in fiyatlarını, artık ihraç ettikleri ülke şartlarına göre belirlediğini açıkladı. 2002 yılı ilk çeyreğinde demir çelik fiyatları son yirmi yılın en düşük seviyesi olan 229 dolara kadar geriledikten sonra 2003 yılının başında zirveye ulaştı. Ancak dünyanın ikinci büyük çelik üreticisi ve tüketicisi konumundaki Çin'de SARS hastalığının da etkisiyle daralan talep yüzünden fiyatlar 380 dolardan 350 dolara hızla geriledi. Erdemir'in girdi sağladığı sanayicilerin başında beyaz eşya sektöründen, yapı sektörüne ve otomotive kadar pek çok büyük ölçekli firma bulunuyor. Recai Berber, 50-100 milyon dolarlık yatırımlar yapılan limanların atıl kalmaması gerektiğine dikkat çekerek, Ereğli'de 2 miyon tona yakın mamulün ve 1.5 tona yakın hammaddenin karayolu ile taşındığını, demiryolunun kısmen kullanıldığını söyledi.

MISIR VE İRAN'DA YATIRIM
Berber, dünya devi Arcelor ile teneke konusunda stratejik ortaklıkları, Gemlik'teki Sollac Ambalaj Çeliği A.Ş.'de yüzde 25 payları bulunduğunu belirterek, birlikte yeni yatırımlara gideceklerini bildirdi. Berber "Türkiye, Mısır ve İran'da zannediyorum bu yıl sonuna kadar bu tesisleri açmış olacağız" diye konuştu.

Kendileri yönetime gelmeden önce Erdemir Şirketler Topluluğu'nda 16 bin 500 çalışan bulunduğunu belirten Berber, "Biz mühendis kadrosu hariç hiç eleman almadık'' dedi. İSDEMİR'in özelleştirme koşulundan birisinin istihdam olduğunu belirten Berber, "Çalışanların en az 7.500'ü bu kuruluşta. İstihdamı azaltamıyorsunuz. Biz, üretimi, kişi başına verimliliği artıracağız" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
sempozyum
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır