kapat
07.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bu çocuğu gülümsetin

Türkiye'deki yabancı sermaye yatırımlarını tedirgin bir çocuğa benzeten Dünya Bankası Temsilcisi Chhibber, "Umarım 2003'te bu çocuğu büyümüş, serpilmiş ve gülümserken görebiliriz" dedi
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, yılda ancak 800 milyon dolar yabancı sermaye çekebilen Türkiye'nin bu konuda henüz emekleme döneminde olduğunu söyledi. Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen Yabancı Sermaye Arenası'nda konuşan Chhibber, Türkiye'nin yılda en az 5-6 milyar dolar yabancı sermaye çekebilmesi gerektiğini vurguladı. Chhibber, "Önümüzdeki 10 yılda yüzde 5 büyüme ve enflasyonu düşürmeyi istiyorsanız, borç dışında yabancı sermaye imkânı yaratmanız şart" dedi. Konuşmasına toplantının amblemi olan bebeği işaret ederek başlayan Chhibber, şunları söyledi: "Bu çocuk Türkiye'nin geleceğini temsil ediyor. Tıpkı Türkiye gibi tedirgin. Büyüme trendine geçmek için belli ihtiyaçları var. 2003 yılında bu çocuğu serpilmiş, tedirginliğini atmış ve gülümserken görmek istiyorsanız, yabancı yatırımcıyı çekmek adına gerekli şartları yerine getirmelisiniz. Artık yabancı yatırımlar ekonomik programa bir ek değil, ekonomik programın temeli haline geldi."

BORÇ DEĞİL YATIRIM
Türkiye'nin daha fazla borçlanma imkânı olmadığını belirten Chhibber, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 3'ü kadar bir yabancı sermayeye ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ekonomik programın ilk yılında iyi uygulandığını belirten Chhibber, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ve takımının makro istikrarı sağlamak adına iyi iş yaptığını ancak büyümeye geçmek için bunun yeterli olmadığını söyledi. Yabancı sermaye için ekonomik ve siyasi istikrarın önemine işaret eden Chhibber, "Yabancılara imtiyaz ve teşvik verilmesi mümkün değil. Yabancı yatırımı çekmek için gereken şey, yatırım ortamının düzeltilmesi. Aksi taktirde, özel teşviklerde Türkiye'nin lehine olmayan sonuçlar doğabilir" şeklinde konuştu.

Chhiber, yabancı yatırımcıyı cezbetmek için, Türkiye'nin bürokrasi ve mevzuatı basitleştirme yolunda da kararlı olması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin doğrudan yabancı sermaye konusunda eskiye oranla daha özenli ve dikkatli davrandığını söyleyen Chhibber, yeni yasanın hazırlanması ve tahkimin kabul edilmesinin çok olumlu adımlar olduğunu söyledi.

Derviş: Yabancıyı promosyonla tavlayacağız
Devlet Bakanı Kemal Derviş de toplantıya gönderdiği mesajda, yabancı yatırımı çekmek için promosyona önem vereceklerini belirtti. Derviş, şunları söyledi: "Bu amaçla yıl ortasında çok uluslu şirketlerin üst düzey yöneticilerinin de katılacağı yatırım konseyi toplantısına Dünya Bankası Başkanı James Wolfenson ile IMF Başkanı Horst Köhler de katılacak. Özel ve kamu temsilcilerinden oluşan 'Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu'nu oluşturduk. Bu kurul yatırımın her aşamasında alınması gerekli tüm izin ve onayların gözden geçirilerek azaltılmasını sağlayacak. Ekonomideki liberal yapıyı daha iyi yansıtabilecek bir yabancı sermaye kanun taslağı da hazırlanıyor."

'Korkak tüketiciyi cesaretlendirelim'
Hazine Müsteşarı Faik Öztrak da düşük çıkan Şubat ayı enflasyon rakamlarının, politikaların kararlılıkla sürdürülmesi halinde yüzde 35'lik enflasyon hedefe ulaşılabileceğini gösterdiğinisöyledi. Büyümeye geçmenin kamu kesimi dengesini gevşeterek, kamu açıklarını artırarak mümkün olmadığını belirten Öztrak, şöyle devam etti: "Ülkede tüketim talebi var. Ama ekonomik krizler nedeniyle korkaklaşmış, çekingen hale gelmiş bir tüketici kesimi var. Tüketim talebi var. Bu tüketim talebinin sahiplerinin ekonomide artık risklerin gerçekten azaldığı, yavaş yavaş herşeyin normalleşmeye başladığı inancının güçlenmesi lazım ki kısmış oldukları talebi yeniden normal talep düzeylerine çekebilsinler."

Yabancı yatırımların yılın ikinci yarısından itibaren büyük ivme kazanmasını beklediklerini ifade eden Öztrak, Temmuz ortalarında gerek IMF gerek Dünya Bankası başkanlarının katılacağı büyük bir yatırımcı konseyi toplantısını yapmayı planladıklarını söyledi. Öztrak, bu toplantıyla yabancı sermayenin Türkiye'ye ilgisinin daha da artacağını sözlerine ekledi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır