kapat
12.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Hamburgerin tadı kaçtı

Bu kez yabancı sermaye karşıtları değil, bizzat kendi işletmecileri açlık grevi başlatarak McDonald's'ı protesto ediyor
Sadece Türkiye değil, tüm dünyada yabancı sermaye karşıtı eylemlerin hedefi olan McDonald's, bu kez kendi içinde sorun yaşıyor. Türkiye'de 133 restorana ulaştıktan sonra, son üç ayda 38 restoranını kapatan uluslararası hamburger devi McDonald's, "krizde kaybettik, teminatımız da yandı" diyen işletmecilerin açlık grevli protesto gösterileri ve düşen kârlılıklarla boğuşuyor.

KRİZ VURDU
Sorun nasıl başladı? 1997-1999 döneminde hızlı bir büyüme sürecine giren McDonald's, yatırımcılar için de karlı bir iş olarak görünüyordu. Pek çok kişi, 350-400 bin dolar maliyetle, McDonald's'ın 20 yıllık isim hakkı işletmesini aldı.

Ancak 2001'de yaşanan kriz, dolarla ödenen restoran kiralarını bir anda ödenemez hale getirdi. Yine aynı dönemde alım gücüyle birlikte fast food müşterilerinin sayısı da azaldı. Ve yaprak dökümü başladı.

İşletmeciler McDonald's'a borçlarını ödeyemeyince faiz yükü arttı. Genel merkez bazı restoranları geri aldı ancak verimsiz olduğu için kapattı. Bir yıl önce 52 olan işletmeci sayısı 38'e indi. McDonald's merkezi ile yaşadığı ihtilafı açlık grevi ve protesto gösterileriyle seslendiren ve geçtiğimiz hafta kapanma kararı alan Mecidiyeköy şubesinin eşyaları borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle dün tahliye edildi.

MC DONALD'S: SUİSTİMAL VAR
Mc Donald'S Türkiye Başkan Yardımcısı Sadi Fansa, gelişmeler üzerine şöyle konuştu: "Mecidiyeköy'deki restoranımızı 1997'den beri aynı kişi işletiyor. Kendisine 3-4 kez yardımcı olmamıza rağmen şirkete karşı sorumluluklarını yerine getirmedi. Hukuki bazı girişimlerde bulunmak durumunda kaldık. Bu süreçte mecbur olmadığımız halde isteyenlerin restoranlarını geri aldık. Ama aldıktan sonra da kapattık. Ucuza alıp da işletmecileri devreden çıkarmak gibi bir düşüncemiz yok. Sıkıntılı anlarında yardımcı olmaya da çalışıyoruz, ama suistimal edilmeye başlandı."

"BİZİ BATAĞA SÜRÜKLEDİLER"
Mecidiyeköy restoran işletmecisi Dursun Erboy ise, "McDonald's'ın kötü yönetimi nedeniyle açılan restoranlar iş yapamadı ve işletmeciler borçlarını ödeyemedi" diyor ve şöyle devam ediyor: "2000 yılında da şok fiyat düşüşü ve kriz ödeme zorluğu çeken işletmecilerin borçlarını katladı. Yaz sonunda işletmeciler şirkete ciddi şekilde borçlanmıştı. Şirket bize resmen zararına satış yaptırdığı için her ay yapmamız gereken diğer ödemeleri de yapamaz olmuştuk. Şimdi bize 'ya birikmiş borcunu öde ya da git' diyorlar. Hiçbir şekilde başka bir ödeme alternatifi kabul etmediler."

Esen EVRAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır