kapat
09.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Dar alanda kısa paslaşmalar

IMF ile anlaşma ve 9.3 milyar dolarlık kredinin gelmesiyle piyasaları aylardan beri sürükleyen bir büyük umut sonlandı. "Satın alacak başka ne var?" diye araştıran piyasalar sonunda "Irak gerginliğini" buldu. Irak olayı özellikle Ecevit'in Saddam'a mektup göndermesi ve ABD Başkan Yardımcısı'nın 19 Mart'ta Türkiye'ye bir ziyarette bulunacağının açıklanmasıyla mali piyasalarda etkili olmaya başladı.

* Piyasaların seyri- Özellikle borsa elini çabuk tuttu ve Irak gerginliğini erken sattı. 8 Ocak'ta 15.072'yi gördükten sonra düşme eğilimine giren ve dün 10.775'e inen borsa bir ayda yüzde 28.5 değer yitirdi.

Dolar 1.298 bin lirayı gördükten sonra son bir haftalık yükselişiyle 1.370 bine çıktı.

Bono faizi yüzde 68.5'e düşmüşken 5-6 puanlık yükselmeyle yüzde 73.8'e çıktı.

Doların çıkışında Fon bankaların yükümlülüklerini yerine getirmek için son günlerde yaptıkları alımlar yanında Irak gerginliği ve 1.300 binin altında alanların eli yanar uyarısının verdiği spekülasyon imkanı önemli rol oynadı. Fon bankalarının borçlarını ödemek için piyasaya girişi nasıl bir talep yaratmışsa, ödemeyi yaptıktan sonra tersi bir etki söz konusu olabilir.

* Trend dönüşümü?- Borsada düşüş yüzde 28.5'e vardı. Çıkışta etkili olan yerli oyuncular yeni yılda yabancıların yoğun biçimde piyasaya girişini bekliyordu. Henüz böyle bir giriş yok. Yerli yatırımcılar da borsaya gelmedi. Spekülatörler aldıkları malla baş başa kaldılar. Irak olayı satış için iyi bir gerekçe oldu. Biri satınca herkes satışa geçiyor. Alıcı ise sınırlı olduğundan borsada üst üste düşüşler yaşandı.

Bütün bunlar bir trend dönüşümü?

Borsada zaten başlamış bir düşüş trendi vardı. Irak bu trendi hızlandırdı. Düşüşün biraz daha devam edebileceği tahmin edilse de, dip seviyelerine çok yaklaşıldığı söylenebilir.

Kurlarda daha çok Irak gerginliğine bağlı dalgalı bir eğilim sürebilir. Faizler kurlara bağlı bir seyir izleyebilir. Kısaca orta ve uzun vadeli trenlerin değiştiğini söylemek için henüz erken.

Piyasalarda bir süre "dar alanda kısa paslaşmalar" olacak.

* Sonuç- "Korkuların tehlikelerden çoktur" Latin Atasözü



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır